Майдан ухвалив новий маніфест


Учасники Народного віче на Майдані Незалежності ухвалили новий програмний маніфест ВО "Майдан".

Його текст зі сцени зачитав нардеп від "Батьківщини" Олександр Турчинов.

У документі проголошуються цілі, досягнення яких заплановане на коротко-, середньо- та довготермінову перспективу.

Так, найближчим часом активісти Євромайдану мають на меті домогтися звільнення та реабілітації всіх заарештованих за участь в акціях протестів, припинення терору, погроз, морального та фізичного тиску на учасників мирного спротиву, звільнення всіх політичних в’язнів.

Окрім того активісти планують відставку та притягнення до відповідальності високопосадовців, у тому числі міністра Захарченка, які відповідальні за організацію розгону Майдану в ніч на 30 листопада  та побиття активістів на Банковій 1 грудня, ліквідації спецпідрозділу "Беркут" та заборони використання військовослужбовців Внутрішніх військ для силової протидії мирним масовим акціям протесту.

Ще одна мета на найближчий час – відставка уряду Миколи Азарова та формування нової більшості у парламенті, "початок реальних, а не імітаційних переговорів між владою та Майданом".

"Для цього Рада ВО "Майдан"  сформує повноважну делегацію, яка матиме мандат Майдану на ведення переговорного процесу з владою", - зазначив Турчинов.

Також планується утворення представницького органу установчої влади для підготовки нової Конституції.

"До її ухвалення необхідно тимчасово повернутися до редакції Конституції 2004 року. Це  — легітимний шлях вирішення глибокої  політичної та економічної кризи, який передбачає проведення дострокових парламентських виборів на пропорційній основі з відкритими списками", - йдеться у маніфесті.

У середньостроковій перспективі планується домогтися підписання угоди про асоціацію з ЄС, запровадити безвізовий режим, запобігти втягуванню України у Митний чи Євразійський союз.

Також активісти планують домогтися запровадження персональних міжнародних санкцій проти осіб, причетних до застосування сили проти мирних демонстрантів - заборону на в’їзд, замороження активів, перевірка джерел походження коштів та власності за кордоном.

"У довгостроковій перспективі маємо домогтися побудови в Україні демократичної, правової держави з соціально-орієнтованою економікою, ухвалення нової Конституції, децентралізації влади, докорінної зміни Кабміну, відновлення правосуддя, докорінних реформ правоохоронних органів та проведення реформи освіти із обов’язковим впровадженням курсу громадянської освіти та прав людини", - йдеться у документі.

Українська правда