Майже 13 тисяч мешканців Прикарпаття мають сплатити податок на нерухомість


На сьогодні податковими інспекціями області розіслано 12897 повідомлень-рішень про сплату податку на нерухомість. Після отримання квитанції громадяни мають сплатити визначену суму податку протягом 60 днів.

Водночас, у разі незгоди з нарахованою сумою податку власники житла можуть звернутися до податкових інспекцій для уточнення та звірки даних.

Крім того, платники можуть звернутися до фахівців Міндоходів і для визначення житла, на яке застосовуватиметься пільга. Відповідно до законодавства, квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м.кв. та 250 м.кв. відповідно, не оподатковуються. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості. Тому власники кількох квартир або будинків можуть звернутися до податкових інспекцій для нарахування пільги на той об’єкт, який вважають за доцільне.

За статистикою Головного управління Міндоходів в області до бюджету вже сплачено 141 тис. грн. податку на нерухомість.

Нагадаємо, що податок на нерухомість запроваджено з 1 січня 2013 року. Оподатковуються будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.