Медики Прикарпаття обговорили проблему лікування бронхіальної астми


4 травня працівники алергологічного відділення обласної клінічної лікарні долучились до загальноукраїнської акції під назвою «Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою», який за медичним календарем відзначається 30 травня.
У цей день алергологи висадили 8 дубів на території медичного закладу. Такий вибір щодо виду дерева став невипадковий, адже за словами лікарів, саме дуб вважається найменш шкідливим для пацієнтів з бронхіальною астмою.

«Цим заходом ми хочемо привернути увагу громадськості до проблем з екологією та її вплив на здоров’я жителів, - говорить позаштатний алерголог департаменту охорони здоров’я ОДА Маріанна Деркач. – А також вкотре наголосити на проблемі алергічних захворювань, а саме бронхіальній астмі». Як повідомила фахівець, згідно статистики, більше 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії, кожна третя людина хвора на алергічний риніт. У світі близько 300 мільйонів людей страждають на бронхіальну астму. Поширеність захворювання у дітей різних країн коливається від 10% до 15%. В Україні діагноз «бронхіальна астма» має кожна сота людина. В Івано-Франківській області поширеність цієї патології – 465,1 на 100 тисяч населення. На сьогодні цей показник склав 5115 осіб серед дорослого населення.

Існує ряд факторів ризику, які сприяють виникненню і розвитку бронхіальної астми. Серед них обласний алерголог називає спадковість, професійні, екологічні фактори, харчування та алергени (домашній пил, шерсть та лупа тварин, забруднене повітря, квітковий пил, тютюновий дим, хімічні подразники, лікарські препарати тощо).

«З огляду на той факт, що алергією найбільш страждає молоде працездатного віку населення, алергічні недуги приводять до великих працевтрат, соціально-економічних збитків, значного зниження рівня здоров’я мешканців як області, так і нації в цілому», - додає Маріанна Деркач.

Лікар повідомляє, що існуючий показник захворюваності в дійсності набагато вищий, адже хворі часто займаються самолікування та не звертаються за допомогою до спеціалістів. В Україні існує державна програма «Доступні ліки» для безкоштовного базового лікування бронхіальної астми тих пацієнтів, які знаходяться під диспансерним наглядом.

Для більш детальної інформації про дану програму мешканці області можуть звертатися до свого сімейного лікаря, центри первинної медико-санітарної допомоги та міські поліклініки. При потребі для отримання високоспеціалізованої консультативної допомоги такі пацієнти можуть скеровуватись до алерголога в профкабінет обласної клінічної лікарні.

Слід зазначити, що в області діє спеціальний проект «Астма Школа». Дана освітня програма розроблена для осіб, які страждають на бронхіальну астму та їх родичів. Вона покликана на те, щоб в доступній формі надати інформацію пацієнту про захворювання, допомогти опанувати необхідні навички самоконтролю при недузі та іншу важливу інформацію.