Медики радять франківцям, як уберегтися від туберкульозу


Туберкульоз - на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, ай в усьому світі. Ситуація в Україні з туберкульозу складна, вона прогресує та набирає загрозливих масштабів.

Туберкульоз - інфекційне захворювання, яке викликається мікобактеріями туберкульозу (паличкою або бацилою Коха), яке характеризується утворенням специфічних гранульом в різних органах, тканинах.

Збудник туберкульозу відноситься до групи мікобактерій. Мікобактерії мають форму вигнутої палички , з круглими кінцями.

Туберкульоз у людини викликають людський, бичачий і пташиний типи мікобактерій. Чим більше розповсюджений туберкульоз серед рогатої худоби, тим частіше виділяються палички бичачого типу у людей, хворих на туберкульоз. Захворювання людей туберкульозом, пов'язаним з зараженням збудником пташиного типу зустрічається рідко. Таким чином, найбільшу роль відіграє збудник людського типу.

Збудник туберкульозу дуже стійкий в зовнішньому середовищі: в річковій воді збудник зберігається до 5 місяців, у грунті - 1-2 роки, у вуличному пилу - 10 діб, у приміщеннях при розсіяному світлі - більше 1 місяця. Вона добре витримує нагрівання до + 85 С і охолодження до - 200С.Ультрафіолетові промені вбивають її через 2-3 хвилини. При кип’ятінні гинуть через 5 хвилин. Найкращий дезінфікуючий ефект препарати , які містять активний хлор (розчини хлораміна). Джерело інфекції: хвора людина, домашні тварини, птахи.

Механізм передачі інфекції:

  • повітряно - крапельний шлях при тісному спілкуванні з хворими;
  • харчовий шлях передачі інфекції(в результаті вживання молока від хворих корів, а також масла щира, молочних продуктів. Необхідно відмітити, що молоко може викликати зараження збудниками людського типу в результаті інфікування його доярками, продавцями хворими на туберкульоз;
  • зараження через рот може наступити при заносі частинок мокроти брудними руками (при спілкуванні маленьких дітей з бактеріовиділювачем);

Найчастіше зараження відбувається повітряно - крапельним шляхом. Хворий на так звану «відкриту» форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом з крапельками мокротиння паличку Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці крапельки, може бути інфікована. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією знижений імунітет. Причиною ж ослаблення імунітету може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи людини.

Найбільший ризик мають люди, що інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД та люди, які знаходяться у постійному контакті з хворими на «відкриту» форму туберкульозу; люди, які зловживають алкоголем та наркотиками;

люди, які мають знижений імунітет через недостатнє харчування та погані умови життя; високий рівень ризик у курців.

Основні симптоми захворювання: кашель більше двох тижнів,

підвищена температура тіла більше 7 днів, задишка, болі в' області грудної клітки, поганий апетит, слабість, підвищена пітливість, втрата маси тіла.

При появі цих симптомів необхідно негайно звернутися до дільничного лікаря - терапевта. Остаточний діагноз: «Туберкульоз» може встановити тільки лікар - фтизіатр (лікар, який спеціалізується на захворюванні туберкульоз).

Профілактика туберкульозу.

Вакцинація: для щеплення використовують вакцину БЦЖ (живі мікобактерії), застосовують внутрішньошкірно на межі верхньої середньої третини зовнішньої поверхні лівого плеча. При правильному проведенні щеплення на місці уколу повинен бути рубчик не менше 3 мм. Щеплення БЦЖ проводяться в перші 3-5 дні життя дитини в пологовому будинку. Ревакцинацію БЦЖ проводять дітям у віці 7 років , 14 років, з попереднім проведенням туберкулінодіагностики (реакції Манту).

З метою ранньої діагностики туберкульозу дітям проводять масову туберкулінодіагностику (проба Манту) (внутрішньо шкіряного введення туберкуліну) 1 раз на рік. На третю добу оцінюють результат проби Манту. Якщо реакція проби Манту від'ємна, то в 14 років можна робити ревакцинацію БЦЖ. Позитивний туберкуліновий тест свідчить про наявність туберкульозної інфекції, а не на наявність або відсутність захворювання на туберкульоз. Діти, що інфіковані мікобактерією ТБ повинні пройти огляд у фтизіопедіатра, пройти профілактичне лікування.

Працюючий контингент 1 раз на рік повинен проходити профілактичні медичні огляди з обов’язковим флюрообстеженням. Непрацюючий контингент повинен проходити флюрообстеження 1 раз на рік.

Чи можливе повне одужання людини, що захворіла на туберкульоз? Повне одужання людини можливе при умові раннього початку та суворого режиму лікування і рекомендацій лікаря. При ускладнених формах туберкульозу лікування більш складне та тривале. Головне - вчасно звернутися до лікаря.

Кожен українець має усвідомити, що його життя і його тривалість залежить, в першу чергу, від нього самого. Кожна людини є «архітектором» свого здоров’я та довголіття. Та головною вимогою є медичне обстеження.