Медики розповіли, як на нічне бачення впливає колір очей


На жаль, людина не може бачити у темряві так само, як кішка або сова, але деякі предмети вона все ж розрізняє, особливо якщо темрява не повна. Нічний зір, як і денний, у всіх людей різний, і якість його залежить відразу від декількох факторів.

Американські вчені провели низку складних експериментів, під час яких з'ясували, що нічний зір тісно пов'язаний з кольором пігментованих клітин хроматофорів, пише Максимум.

У людей з блакитними або сірими очима шар хроматофорів тонкий і пігментований дуже слабо. Карі очі мають середній шар і помірну пігментацію, а чорні – товстий шар хроматофорів і інтенсивну пігментацію. Ці пігментні шари розташовані не тільки у райдужці, але і по всій середній оболонці ока, і навіть в очному дні.

Пігментний шар виконує функцію щита й обумовлює специфічні й індивідуальні реакції очей на джерело світла, а це означає, що в однакових умовах і при однаковому освітленні райдужка та сітківка блакитноокої людини будуть поглинати набагато більше кольору, ніж кароокої.

Таким чином, було доведено, що люди зі світлими очима здатні краще бачити у темряві, ніж темноокі.

Для підтвердження цієї версії можна навести історію хлопчика з китайської провінції Дахуа. Нонг Юсуй народився з дуже світлими блакитними очима, колір яких не характерний не тільки для китайців, але навіть і для скандинавів. Блакитноока дитина була обстежена в клініці, і виявилося, що вона відмінно бачить у повній темряві. Під час обстеження дитині запропонували прочитати кілька текстів, не виходячи з темної кімнати, і хлопчик відмінно впорався із завданням. Лікарі вважають, що причиною такого унікального зору стала саме відсутність захисного пігменту в сітківці ока. Хлопчик має рідкісну вроджену патологію – лейкодерму, одним з проявів якої якраз і є слабка пігментація.

Наявність / відсутність проблем із зором

Виявляється, навіть невеликі відхилення ведуть до того, що людина починає бачити в темряві значно гірше, ніж при світлі. Офтальмологи стверджують, що при фізіологічному астигматизмі, що не вимагає корекції, здатність до нічного бачення сильно знижується. Те ж саме відбувається при короткозорості та далекозорості. Пояснюється це просто – світло не потрапляє на сітківку, яка не є ідеально плоскою, оскільки обволікає задню поверхню очей. При короткозорості світло потрапляє не безпосередньо на сітківку.

У людей із проблемним зором уночі зменшується видимість - фото 283395
При далекозорості, навпаки, світло падає за сітківку. В обох випадках, її краї виявляються не залученими, і це істотно знижує здатність бачити в темряві. Окуляри та лінзи, до речі, можуть тільки погіршити ситуацію, оскільки частина і без того мізерного світла відбивається від їх поверхні, зовсім не потрапляючи до ока. До речі, здатність бачити в темряві залежить не тільки від кольору очей або проблем із зором. На неї, як не дивно, впливає ще й статева приналежність.

Доведено, що жінки здатні розгледіти у темряві більше дрібних деталей, але в близькому полі. Тому часто панянки за кермом вночі не можуть зрозуміти, якою стороною дороги рухається зустрічний автомобіль.

Чоловіки ж у темряві бачать значно далі, але поле їх зору значно вужче. Таке бачення дає їм можливість добре орієнтуватися на трасі у темний час доби.