Меджліс закликав кримчан бойкотувати референдум і просить ООН ввести миротворців


Меджліс кримських татар закликає бойкотувати місцевий референдум про входження Криму до складу Росії, призначений на 16 березня.

Про це заявив глава Меджлісу Рефат Чубаров.

"Меджліс кримськотатарського народу не визнає даний референдум. Відповідно, закликаємо усіх жителів Криму, незалежно від їх національності повністю бойкотувати всі етапи його підготовки, а також голосування в день проведення референдуму", - сказав він в ефірі каналу АТR.

Чубаров пояснив, що це рішення прийняли ще до зміни дати референдуму.

"В умовах, коли на вулицях війська, в умовах коли повна правова вакханалія, оголошення якого-небудь референдуму, а також при відсутності законодавства - це є дією для подальшої дестабілізації ситуації в Криму", - підкреслив він.

Чубаров вважає, що незалежно від того, скільки людей візьме участь у референдумі 16 березня, Верховна Рада Криму оприлюднить "ті цифри, які їм вкажуть в іншому місці".

"Дії Верховної Ради повністю зневажають права та інтереси усіх жителів Криму, незалежно від національності, повністю ігнорують їх право на вільне волевиявлення, і я не сумніваюся в тому, що переважна більшість жителів Криму виборчого віку відповідним чином відреагують на наш заклик", - вважає представник кримських татар.

Меджліс закликає кримчан бойкотувати "всі останні авантюристські дії і зберегти спокій.

Також Чубаров звернувся до міжнародного співтовариства з проханням негайно розглянути можливість введення на територію Криму міжнародного миротворчого контингенту сил безпеки ООН.

Він вважає, що цей крок необхідний для деескалації конфлікту в Криму, який може призвести до масових жертв.

"Меджліс звертається до ООН, ОБСЄ, парламентарів і голів урядів ЄС, Ради Європи", - сказав лідер Меджлісу.

Дії колег у раді Криму він назвав безумством.

"Ті, з моїх колег - депутатів Верховної Ради АРК, хто проголосував, просто божевільні! Зрозуміло, що вони виконують чужу волю... Розум покинув їх!", - написав Чубаров в Facebook.

"Якщо ви вже прийняли рішення про те, що ви входите до складу, навіщо вам референдум? Це не просто порушення всіх правил логіки і елементарних процедур, це - знищення населення Криму. Вони оголосили (про входження до складу Росії - ред.), а потім для форми сказали: "Ну, ви на всяк випадок висловіться", - вважає Чубаров.

У четвер Верховна Рада Криму прийняла рішення про входження автономії до складу Росії. Також на 16 березня був призначений референдум про приєднання Криму до Російської Федерації.

У Росії в зв'язку з цим вже відбулася оперативна нарада президента Володимира Путіна з членами Ради безпеки РФ. Про рішення Кремля поки що невідомо.

Інтерфакс-УкраїнаРадіо Свобода