Мер Калуша Ігор Насалик про розбійний напад на бізнесмена: Більшого цинізму, нелюдськості і підлості я не чув


Учора під час прес-конференції міський голова Ігор Насалик прокоментував розбійний напад на сім’ю калуського бізнесмена.

— Коли я дізнався про деталі цього злочину… Більшого цинізму, нелюдськості і підлості я ще не чув, — повідомив Ігор Насалик. — Після другого випадку розбійного нападу, який трапився у Калуші, я зустрівся із начальником Калуського міськвідділу міліції з тим, щоб правоохоронці вжили усіх необхідних заходів, аби не допустити рецидиву. Мені пообіцяли, що такого більше не станеться. Але — сталося.

У коментарі «Вікнам» Ігор Насалик повідомив, що міська рада ініціюватиме звіт начальника Калуського міськвідділу міліції і питатиме про розслідування резонансних злочинів у Калуші. Якщо правоохоронці не матимуть результату розслідувань, то місто звертатиметься до Міністерства внутрішніх справ.

Також Ігор Насалик повідомив, що місто уже виділило 100 тис. гривень на встановлення камер відеоспостереження на вулицях міста. Проте, ці кошти, як і всі платежі, «зависли» у Держказначействі.

Нагадаємо, ще у квітні вулиці Калуша мали обладнати відеоспостереженням.

Таку ініціативу правоохоронців підтримала міська влада. Встановлення 10 відеокамер коштувало 100 тис. гривень. 2 із 10-ти відеокамер мають охороняти спокій бронзового Романа Шухевича. Решта — виїзди з міста та місця найбільшого скупчення людей. Враховуючи те, що Калуш є найбільш криміногенним містом в області, встановлення камер відеоспостереження, наполягали правоохоронці, є вкрай необхідним.

Однак, міліціянти звернулися до міської ради з тим, щоб кількість відеокамер — збільшити — до 18. За комерційними розрахунками, для того, щоб встановити у місті 18 відеокамер у тих точках, які запропонували правоохоронці, потрібно більше, ніж 230 тис. гривень. Суттєвіших витрат міській владі вдалося уникнути за рахунок того, що вирішили відмовитися від встановлення дальніх відеокамер — на всіх виїздах із міста.

Однак, ідея про встановлення відеокамер виникла не через складну криміногенну ситуацію у Калуші, а через події навколо пам’ятників національним героям.

Нагадаємо, у ніч із 7 на 8 квітня невідомі пошкодили меморіальну дошку на будинку, де у роки Другої світової війни була підпільна штаб-квартира Генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Надзвичайна подія трапилася у селі Княгиничі Рогатинського району. 6-7 квітня у Львівській області у с. Гординя Самбірського району, с. Великосілки Кам’янко-Бузького району та у ніч на 8 квітня — у Моршині Стрийського району невідомі пошкодили пам’ятники національним героям. Злочинці не оминули і Калуського району, і в ніч із 6 на 7 березня пошкодили й облили зеленою фарбою погруддя Степанові Бандері у Грабівці. Калуські пам’ятники у Калуші злочинці дивом оминуло.

Очевидно, що влада у місті реагує на ситуацію лише тоді, коли трапилася надзвичайна подія. Може, резонансні розбійні напади стимулюють міську владу виділити кошти ще на кілька відеокамер, щоб обладнати ними виїзди із міста. У цьому випадку, мабуть, таке відеоспостереження дуже б допомогло.