Мер Калуша обіцяє, що з наступного тижня у безкоштовні відпустки підуть усі бюджетники


Міський голова Калуша Ігор Насалик пояснив ситуацію щодо вчинку влади — тижневої безкоштовної відпустки. Схоже на те, що «акція» міської влади матиме продовження: міський голова обіцяє, що з наступного тижня у безкоштовні відпустки підуть усі бюджетники. Основана причина — немає бюджетних призначень на заробітну плату до кінця року.

— Основна причина того, що міська влада сьогодні пішла у безкоштовні відпустки, у тому, що сьогодні немає бюджетних призначень на жовтень — грудень, — акцентував у коментарі ”Вікнам” міський голова Ігор Насалик. — Фактично, призначення на заробітну плату мають лише освітяни — на жовтень і частину листопада. Всі інші — медики, культура, музичні школи, державні службовці — не мають призначень на заробітну плату уже з цього місяця. Згідно із законодавством, а саме — за Бюджетним кодексом, — якщо місто не має з чого виплачувати заробітні плати, то має відправити працівників у безкоштовні відпустки. Торік на виплату заробітної плати та — на енергоносії було передбачено 212 млн. гривень. Цьогоріч — 150 млн. гривень. А де ще 62 млн. гривень? Це, фактично, відсутність коштів на зарплату та енергоносії на 3 місяці до кінця року. Нам обіцяли дотацію вирівнювання ще у березні, потім — влітку, а нема й досі. Поки що у неоплачувані відпустки пішли тільки управлінці, а з наступного тижня, якщо ситуація не зміниться, підуть усі. Місто не залишено напризволяще — усі питання вирішуються на рівні начальників управлінь. Зрештою, навіть якби я сьогодні не був у відпустці, то все одно був би у Києві, бо сьогодні вирішувалося питання початку опалювального сезону від Калуської ТЕЦ.

Інша проблема — це дійсно те, що казначейство не пропускає платежі. Останні 2 тижні казначейство не проводило платежі. Нині під загрозою опинилися комп’ютерні класи, які завезли у школи міста, але не розрахувалися сповна, місто не може завезти ангіограф, то блокуються платежі, не може оплатити за ремонт доріг і т.д. Я розумію, що така ситуація в усій країні, але ж не може бути такої диспропорції як зараз — коли місто Коломия, близьке до Калуша за кількістю населення, має 1 млн. гривень непроведених платежів, а ми — майже 10 млн. гривень. Тим паче, що Калуш план із власних надходжень виконує і перевиконує.

При цьому не виконується і розпорядження прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який доручив провести платежі по Калушу до 26 вересня. Цього ж дня ми дали телеграму до Кабміну, про те, що доручення Прем’єра не виконуються. 
Тому говорити про те, що ми — не попередили нікого про свої дії — не правильно. А люди, які звертаються до міської ради — вони можуть вирішити свої питання у начальників управлінь та відділів.

У своєму коментарі “Вікнам” міський голова Ігор Насалик основною причиною «протесту» влади назвав відсутність бюджетних призначень. Фактично, ця теза прозвучала вперше. Адже, в офіційному прес-релізі, який розповсюдив відділ внутрішньої політики Калуської міської ради, зокрема — й на офіційному сайті Калуської міської ради — єдиною причиною «акції» називається проблеми із затримкою коштів держказначейством.