Мертва душа: виборчі шахрайства у Станиславові


Різноманітні виборчі зловживання та випадки шахрайства, пов’язані з виборами, були не рідкістю в нашому місті ще наприкінці ХІХ ст.

У березні 1887 р. преса повідомила про курйозний випадок, який трапився під час виборів до міської ради, пише ЗК

До редакції газети «Кур’єр Станиславівський» надійшов лист від читача. «Шановна редакціє!  – писав мешканець міста Нафталій Шлафер. – Мій тесть, Гінде Гайніц, власник нерухомості в Станиславові, помер ще у 1866 р., і я за рішенням суду був призначений розпорядником його спадку. Аж раптом я зовсім випадково довідався, що цей мій родич проголосував на останніх виборах до міської ради. Мабуть, це не зовсім звичайна річ, коли людина, яка вже 20 років спочиває у гробі, раптом повернулася з того світу, щоб виконати свій громадянський обов’язок і взяти участь у виборах. Перш ніж я зроблю подальші кроки у цій справі, я хотів би повідомити широкому загалові, які звичаї панують на виборах у Станиславові».

У коментарі до цього листа редакція зауважила, що її працівники перевірили виборчі списки й справді знайшли згадану померлу особу серед тих, хто брав участь у голосуванні.