Мешканці Івано-Франківська не знають кому належать ліфти у їхніх будинках


На сайті комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» domivka.if.ua завершене голосування. Відвідувачам пропонувалось відповісти на запитання: хто власник ліфта вашого будинку?

40% опитаних переконані, що ліфт належить самому ЄРЦ. Така ж кількість голосів була віддана твердженню, що ліфт належить власникам квартир багатоквартирного будинку. 20% відвідувачів переконані, що ліфт належить міській раді.

«Результати опитування переконливо показують, що абсолютна більшість мешканців багатоквартирних будинків вважає ліфт комунальною власністю, – коментує результати директор КП «ЄРЦ» Вадим Войтик. – І це не дивно. Адже на державному рівні не ведеться жодної роз’яснювальної роботи з цього приводу.

Саме тому одним з ключових елементів комунальної реформи в Івано-Франківську став інформаційний посил про те, що саме власники квартир є співвласниками усього майна будинку, як цілісного майнового комплексу. А отже – й усього ліфтового обладнання».

Для довідки:

Власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку (ст. 382 Цивільного кодексу України).

Власники квартир дво- або багатоквартирних житлових будинків та житлових приміщень у гуртожитку, незалежно від підстав набуття права власності на такі квартири, житлові приміщення, є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою (рішення Конституційного Суду України від 09.11.2011 р. N 14-рп/2011).