Мініфраструктури хоче передати Івано-Франківський вокзал у концесію


Міністерство інфраструктури України отримало попередню згоду Світового банку на проведення аналізу концесійних проєктів на українській залізниці. Серед них і івано-франківський.

Про це у мережі Facebook повідомила заступниця міністра інфраструктури Олександра Клітіна.

"Узгоджено перелік залізничних вокзалів, що аналізуватимуться експертами Світового банку згідно з можливістю реалізації концесійних проєктів це: Харків, Дніпро, Вінниця, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Хмельницький та Миколаїв — принципово", - зазначила Клітіна.

За її словами, у процесі імплементації реформи лібералізації залізничного транспорту обласні адміністрації стануть основними замовниками пасажирських залізничних перевезень, у тому числі соціально значущих. Система фінансування таких перевезень теж суттєво зміниться — крім пасажирів, витрати будуть фінансувати обласні адміністрації та субсидії з державного бюджету. 

"Концесії вокзалів та потенційно й станцій будуть відігравати важливу роль у цій системі фінансування, оскільки компенсатором для бюджетних субсидій будуть не тільки прибутки державного залізничного вантажного оператора, а й концесійні платежі. Наприклад, у Німеччині платежі до бюджету від концесій залізничних вокзалів та станцій складають щорічно близько 400 млн євро", - розповідає високопосадовиця.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!