Міністерство культури хоче працевлаштувати представників творчих професій


Підвищення плати за навчання у мистецьких школах не буде. Про це заявив Перший заступник Міністра культури України Тимофій Кохан на Всеукраїнській нараді керівників регіональних органів культури з питань стану та перспектив розвитку культурно-мистецької освіти у Львові.

«Є абсолютно чітка позиція Уряду, що на даному етапі підвищення не буде. Тут всі мають розуміти, що це не та галузь і не форма, де треба брати гроші. Навчання, діти, естетичне виховання – тут треба, навпаки, давати, знаходити максимальну можливість фінансовий тягар з батьків зняти», – зазначив Перший заступник Міністра.

Тимофій Кохан також додав що зараз відбувається перегляд бюджету, відтак Міністерство сподівається на додаткові фінанси. За його словами, також не може бути мови про зменшення кількості працівників галузі.

«Міністерство культури шукає способи підняти престиж закладів культури на селі та працевлаштувати усіх фахівців творчих професій. Адже в Україні 25% випускників культурно-мистецьких вузів не мають місця праці. Приміром, у Донецькій області працевлаштування випускників комунальних ВНЗ ледве перевищує 40% (середній по Україні – 84,7). А в цей час в області працює 4 музичних училища. Як на це реагувати? Низький рівень працевлаштування випускників характерний для Івано-Франківської (50%) та Житомирської (54,5%) областей. Ми знаємо, що керівники місцевих органів самоврядування, м’яко кажучи, не сприяють цьому. В результаті, у переважній більшості областей забезпеченість на селі клубними, а подекуди і бібліотечними фахівцями ледь сягає 30%. Постає питання ефективності використання бюджетних коштів на підготовку кадрів», - розповів Тимофій Кохан.