Міністр екології у Франківську закликав всіх переходити до екодружнього кавування


Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак вважає, що успішність реформування сфери управління відходами також залежатиме від готовності українців змінювати свою повсякденну поведінку.

Наприклад, використовувати менше одноразового посуду. Про це він сказав в ефірі  програми  "Новий Погляд" на ТРК РАІ, йдеться на сайті мінекології.

«Я завжди наводжу дуже простий приклад, коли люди щодня зранку біля свого офісу чи університету купують каву в одноразовому стаканчику, а як правило, вони це роблять двічі чи тричі на день, і такими елементарними  діями, продукують зайві відходи. Куди екологічніше брати з собою термос і пити каву з нього. Те ж саме стосується безфосфатних миючих засобів. Звісно, це нова культура поведінки. Зміни не відбудуться в один момент, але їх  потрібно популяризувати», - сказав Міністр екології.

Він зазначив,  що паперові стаканчики сприймаються як більш екологічні, ніж пластикові, але насправді часто вони вкриті пластиковим або восковим шаром, який утримує тепло, але не дозволяє переробляти паперові волокна.

Він переконаний, що від щоденних дій кожного залежить,  наскільки швидко Україна зможе перейти до стандартів Європейського Союзу у сфері поводження з відходами.

«Для України важливо не лише отримати  закони, як у Європейському Союзі, але й навчитися їх виконувати. Це стосується, у тому числі, нашої поведінки з відходами та поширення інформації як ми  будемо досягати цілей Національної стратегії управління відходами, схваленої Урядом, але перше завдання, яке стоїть перед нами – зменшити кількість відходів», - сказав Остап Семерак.

Він зазначив, що  постійно намагається знайти час для спілкування із школярами та студентами, щоб популяризувати нову екологічну поведінку.

«Саме тому  я йду до навчальних закладів, звертаюся до церков і прошу сприяти у проведенні екологічної просвітницької роботи. Зокрема, що стосується використання пластику у побуті. До медіа все ще тяжко достукатися, але поступову стає більше сюжетів та публікацій у ЗМІ на екологічну тематику. Вода камінь точить», - резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, у перший день посту Міністр екології запропонував українцям долучитися до британського челенжа #giveupplasticforlent або #Великий_піст_без_пластику та обмежити у період із 11 березня до 27 квітня, а також 28 квітня під час святкування Великодня використання одноразового посуду, пластикових квітів та  упаковок.