Міністр: Україна виступає проти розведення сил по всій лінії зіткнення на Донбасі


Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Україна виступає проти розведення сил по усій лінії розмежування на Донбасі. За його словами, це лише ускладнить виконання мінських домовленостей.

Україна виступає проти розведення сил по всій лінії зіткнення на Донбасі, повідомив міністр оборони Андрій Загороднюк в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми дуже серйозно досліджували це питання і в Міноборони, у Генштабі, в інших силових відомствах, на засіданнях РНБО. Головним було те, що це, по-перше, суперечить Мінським угодам. Мінські угоди кажуть, що іноземні військові формування мають залишити Україну, а незаконні військові формування мають роззброїтися та розформуватися. Звичайно, що якщо старі угоди замінюються новими, то нові мають більше пріоритету, а нові могли б казати про розведення. Тому ми фактично ускладнили б будь-які намагання реалізувати Мінські угоди в цій частині», – розповів Загороднюк.

 

Він наголосив, що розведення жодним чином не змінює безпекову ситуацію.

«Тому що якщо є політична воля у тієї сторони до ескалації конфлікту, два кілометри особливої різниці не зроблять. Це не є проблема для снайперів, для диверсійно-розвідувальних груп», – зазначив Загороднюк.

Наразі українська влада веде переговори про три нові точки для розведення військ на Донбасі. Мова йде про залізничний міст в районі Станиці Луганської, Новоселівку-2 та КПВВ «Гнутове».

Упродовж 2019 року розведення відбувалося біля Станиці Луганської, Золоте-4 та Петрівського.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.