Міністр з Прикарпаття: Ми не торгуємо з окупантами, ми обмінюємося товарами


В України є ресурси, щоб відмовитися від вугілля із зони АТО, але це буде дорого.

Міністр енергетики України Ігор Насалик запевнив, що грошових розрахунків з окупованими територіями Донбасу Україна не веде, лише бартерний обмін.

"Ми не торгуємо з окупантами, ми обмінюємось товарами", - сказав він в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі 1+1.

Насалик запевнив, що якщо Україна офіційно відмовиться від вугілля з окупованих територій, то в країни достатньо ресурсів його замінити. Але це коштуватиме 15 мільярдів гривень.

"Якщо буде прийнято політичне рішення на рівні держави блокувати [окуповані території] і більше не йде ніякий обмін товарів, в Україні достатньо ресурсів, щоб повністю вийти із антрацитової групи [вугілля]. Але треба зрозуміти, це 15 мільярдів додаткових коштів. І ви повинні зрозуміти, за чий рахунок бал буде? Тобто ці 15 мільярдів ляжуть на економіку і споживачів", - сказав Ігор Насалик. 

Нагадаємо, залізнична блокада захопленого Донбасу триває вже кілька тижнів. Бійці та громадські активісти перекрили рух товарних потягів на луганському напрямку та на межі з окупованою Горлівкою. Головна їхня вимога – звільнити українських полонених, припинити торгівлю з бойовиками і визнати захоплені райони Донецької та Луганської областей окупованими.

Ветеранську блокаду раніше засудили в керівництві держави – зокрема, категорично проти висловився прем'єр Володимир Гройсман. СБУ зазначала, що торговельна блокада завдає державі колосальних збитків.