Міська влада Калуша планує закупити комунальні автобуси


Минулого тижня на сесії міської ради депутати затвердили програму здійснення внесків до статутного капіталу комунального підприємства «Екоресурс» на 2020-2022 роки.

За словами заступника міського голови Руслани Вайди, у рамках цієї програми передбачається закупити чотири нові комунальні автобуси для міських пасажирських перевезень. На ці потреби з міського бюджету буде виділено 9,5 млн гривень, у тому числі 3,5 млн гривень на 2020 рік і по 3 млн гривень на два наступні роки, пише Нафтохімік Калуш.

– Програма розрахована на три роки, оскільки кредит на закупівлю автобусів братимемо саме на такий термін, – пояснила Р. Вайда. – Щодо марки автобуса, то плануємо купувати МАЗи – автобуси мінського виробництва. Орієнтовна вартість одного автобуса – 2 млн 230 тис. гривень.

Щоб не створювати окреме комунальне підприємство, вирішили купувати автобуси для КП «Екоресурс». Для обслуговування автобусів планується орендувати базу у котрогось з калуських автотранспортних підприємств та сплачувати за послуги механіка і лікаря.

Загалом депутати схвально оцінили таку ініціативу, проте окремі з них висловилися проти оформлення кредиту.

– На засіданні постійної депутатської комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології була пропозиція не купувати автобуси в кредит, адже у такому разі міський бюджет переплачує, а одразу виділити 9 млн гривень, – наголосила голова комісії Ольга Єланіна.

Проте в результаті більшість депутатів все ж проголосувала за придбання автобусів у кредит.

– Це буде наш комунальний транспорт на базі нашого комунального підприємства, – підсумувала у коментарі «НК» заступник міського голови Руслана Вайда. – З моменту сплати першого внеску, а це 20% від вартості чотирьох автобусів, протягом 150 днів нам гарантують поставити нові транспортні засоби.

Сподіваюся, що ми успішно реалізуємо цю програму і ще до проведення конкурсу на міські пасажирські перевезення у червні-липні наступного року нові автобуси вже будуть у нас.

Перевізникам складно оновлювати свій автопарк, а в нас багато нарікань від калушан на технічний стан транспорту і його чистоту, тому вирішили купувати комунальні автобуси. Думаю, що ця програма стимулюватиме і підприємців до придбання якщо й не нових, то покращених автобусів.

Щодо того, за яким маршрутом курсуватимуть нові автобуси, то в нас є необхідність забезпечити перевезення на шостому маршруті. Також один автобус плануємо направити на рейс на Залісся.

За словами чиновниці, наразі складно відповісти, чи можна в перспективі всі перевезення в Калуші забезпечити виключно муніципальним транспортом.

– До кінця наступного року в нас вже буде «картина», чи збитковий для міста комунальний транспорт, чи навпаки, але в будь-якому випадку це покращення для калушан, – відзначила Р. Вайда. – Також хотілося б відзначити, що ціни на проїзд у нових автобусах поки що точно не змінюватимуться.