Міські лікарні вже тестують пацієнтів на коронавірус


Кількість уражених коронавірусом франківців продовжує зростати. З метою швидкої діагностики пацієнтам з підозрою на коронавірус проводитимуть експрес-тестування. З їх допомогою можна підтвердити чи спростувати підозру інфікування.

Партії миттєвих тестів приходять у місто щоденно. Їх закуповують за кошти міського бюджету, за сприяння меценатів, а також надійшли тести, закуплені за кошт держбюджету. Про це йдеться на сайті міського голови.

Першочергово діагностиці експрес-тестування підлягають пацієнти, в яких діагностовано пневмонію та симптоми підлягають визначеним критеріям. За словами міського голови, у Центральній міській клінічній лікарні пацієнтів з пневмоніями – 42, у Міській клінічній лікарні №1 – 23, у Міській дитячій лікарні – 10, а також у МПЦ – 3. Міський голова Руслан Марцінків наголосив, що пацієнти з коронавірусом госпіталізовуватимуть не лише в обласну інфекційну лікарню. У міських закладах також переобладнують відділи, облаштовують окремі входи та палати для інфікованих. Головне питання на сьогодні – це забезпечення медикаментами хворих та засобами індивідуального захисту медичних працівників.

«Насправді, головне забезпечити лікування. Для цього використовують потужні і дороговартісні антибіотики. Їх місто закуповує. Вчасне та правильне лікування дозволяє вберегти хворого від потреби у штучній вентиляції легень. Адже штучної вентиляції легень потребують вже складні випадки. Тому важливо не допускати таких. Але є один нюанс: досі МОЗ не затвердив протокол лікування пацієнтів з коронавірусом. Сьогодні на селекторній нараді з прем'єр-міністром порушив це питання. Обіцяли найближчим часом надати документ. Адже це в першу чергу захистить лікаря у своїй професійній діяльності», – пояснив Марцінків.

Щодо засобів індивідуального захисту медичним працівникам, то наразі гостро стоїть потреба у респіраторах та одноразових халатах. «Їх дійсно не вистачає. Насправді, з міського бюджету виділяються кошти на їх придбання, також активно долучаються меценати – за що їм велика вдячність. Та поки потреби в них є», – зізнався міський голова.

Також Руслан Марцінків наголосив, що окрім надбавки, анонсованої урядом, місто виділить преміювання медикам, що вилікували пацієнтів з коронавірусом. Такі премії отримають працівники не залежно від форми власності закладу, тобто і медики міських і обласних лікарень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!