Міський голова Калуша Ігор Насалик дозволив підлеглим «посилати» заступника голови ОДА. Через — бюджетний «голод»


Бюджетна незабезпеченість змусила депутатів Калуської Калуської міської ради зібратися на 42-гу позачергову сесію.

— Минулого року  видатки на здійснення делегованих повноважень в освіті, частково ¬— культурі і медициині цифра склала 196,5 млн. гривень. При формуванні бюджету на цей рік нам доводять по цих галя зух 152 млн. гривень. Тобто, на 44 мільйони менше. Що, заробітна чи вартість енергоносіїв зменшилася? Мало того, знаючи, що стоїть «Карпатнафтохім», нам доводять, що ми ще повинні додатково отримати 15 млн. гривень. Тобто, із цих 152-х мільйонів ще 15 мільйонів — нереальних платежів, яких немає. Ми, по великому рахунку, повинні були провалити бюджет ще минулого року. Бо зупинилося одне із найбільших підприємств. Ми утримали цю позначку. Але ще додатково 15 млн. — це нереально. І тому реальна сума — 60 млн. гривень, яка — не дотується державою, — нарікає міський голова Калуша Ігор Насалик. —  «Гола» заробітна плата у медицині становить 75 млн. гривень. А довели — 68 млн. Тобто, 7 млн. — недофінансовані тільки на зарплату. А де медикаменти, бензин? Їх — немає. Тому я своїм говорю: якщо Плавюк буде викликати вас по енергоносіях в область, і питати, чого ви не заплатили, можна сміло послати його на три букви. Якщо держава делегує повноваження, і не дає коштів, то я просив би таких видатних державних діячів як Василь Сидорович Плавюк показати, як треба управляти цими коштами і всіх забезпечити, повідомляють "Вікна".

Як зазначив Ігор Насалик, бюджет на 2013 рік був прийнятий із надією на те, що у березні буде перегляд. Однак, перегляд — відтермінували до червня. Тепер — обіцяють у вересні. Проте, ситуація — катастрофічна. Наразі, за словами міського голови, на казначейських рахунках — кількадесят мільйонів гривень. Тоді, коли досі найменша цифра — кількадесят мільярдів гривень.

— Фінансовий баланс держави формується за єдиним принципом — виходячи із фінансових нормативів бюджетного забезпечення. В освіті — на одного учня, в культурі і медицині — на одного жителя. І до тих цифр, які були доведення для Калуша у 2012 році, бюджет 2013 року сформований із відсотком росту 7,6%, — каже директор департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Галина Карп. — Нині захищені статті фінансуються державним казначейством повністю. Є проблема щодо нестачі коштів на фінансування заробітної плати. Проте, під час зустрічі у першого заступника міністра фінансів, де була присутня я, а також перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, сказано, що за підсумками півроку бюджет буде переглянуто. Ми очікуємо перегляду бюджету у вересні.  Дохідна частина по Калушу завищена, оскільки не врахована зупинка «Карпатнафтохіму». Для того, щоб нівелювати ризики, із цим пов’язані, є такий механізм, як середньострокова позика, яку Калуш нині й оформляє. Думаю, що під час формування бюджету на 2014 рік усі ці прорахунки будуть враховані. Відповідні звернення з цього приводу ми вже написали.

Проте, погашення позики, за трактуванням Ігоря Насалика, — спроба держави максимально «закрити» бюджетні діри коштом власних надходжень міста.  
Водночас, як зазначив міський голова, у недофінансуванні винне не казначейство, а фінансова система України взагалі. Тому сесія міської ради прийняла звернення до Прем’єр-міністра України з проханням, зокрема, розглянути можливість виділення додаткової дотації на виплату зарплати  і розрахунки за енергоносії у сумі 53,3 млн. гривень.