Молодь з Прикарпаття кличуть на безкоштовне навчання до Словаччини


Сьогодні, 23 січня в Івано-Франківську презентували можливості Європейської новітньої програми "Free Student" для українських студентів.

Програма діє в Україні вже четвертий рік. Цьогоріч на навчання до Словаччини поїхали 230 студентів, більшість з них - з Прикарпаття, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Навчання безкоштовне, надається пільгове проживання. Однак цьогоріч ми стикнулись з проблемою - у гуртожитках не вистачає місць для поселення. Втім, ми домовились, що для наших студентів місця зарезервували", - зауважує голова громадської організації "Словацько-Українське культурно-освітнє товариство" Роман Фрич.

За його словами, українські студенти мають змогу навчатись у двох університетах. До існуючих популярних професій цьогоріч добавились нові - льотчики та спеціалісти з обслуговування літаків, диспетчер аеропорту, кібербезпека.

Умовою безкоштовно навчання є саме навчання словацькою мовою. Тому університети при вступі беруть до уваги наявність сертифікату про проходження мовного курсу. Необхідні сертифікати видають учасникам програми в Україні.

Студент Дмитро Приймак розповідає, що для студентів, які приїхали з України після навчання організовують безкоштовні заняття зі словацької мови.

Для девятикласників є можливість вступити до коледжу за спеціальністю графічний дизайн.

Більше про навчання можна буде дізнатись на зустрічі 26 січня о 11 годині в актовому залі школи-ліцею №23.