Мовчазна війна: Російські прикордонники без пояснень масово висаджують українців з поїздів до Росії


У Росії громадян України силою знімають з поїздів, які прямують, у тому числі з Криму, і видворяють з країни. За словами однієї з пасажирок, кордон у Харкові люди минули спокійно. Але російські митники зняли з поїзда 12 напівсонних українських громадян, документи яких «не сподобалися» росіянам .

«У мене в паспорті у літер «л» і «с» у прізвищі – злегка розмазані хвостики. Але я з цим паспортом вже майже 12 років живу. І в Росію їздила разів 10 із ним же. І літаком і поїздом. І ніколи ніяких проблем не виникало. А тут раптом різко не сподобалися ці літерки», - розповідає обурена пасажирка, яку зняли з поїзда, повідомляють Коментарі.

За її словами, громадян, знятих з Сімферопольського, Криворізького, Дніпропетровського, Одеського та інших поїздів провели в міжнародний пасажирський пункт пропуску залізничного сполучення Долбіно - Козача Лопань. Тут більшості з громадян без пояснення вручили папірці «для ознайомлення», де було написано, що їм заборонений в’їзд у місто Москва до 2015, 2016 або ще більш далекого року.

«На запитання приголомшених людей, відповідь була одна – нічого не знаємо, ми тільки виконуємо, хочете подробиць, звертайтеся в Російське консульство. Дуже запам’яталася молода жінка з українським паспортом, яка 10 років живе в Москві заміжня за москвичем. Двоє діток. Молодшій дівчинці в понеділок мають робити операцію. Мама поїхала до батьків в Україну, щоб забрати ліки, необхідні дитині для реабілітаційного періоду (тут їх можна купити набагато дешевше). Назад до Москви її не пустили. Заборона до 2016 року», - розповідає жінка.

Паспорти громадянам повертали вже українські прикордонники, які попросили провідників довезти співвітчизників до Харкова і розповіли, що «цей дурдом на кордоні триває тижнів зо три». За їхніми словами, щодня їм «повертають» людей 50-60.