«Муніципальна няня». Як це працює?


З нового року почав діяти Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”

Як працює "Муніципальна няня" для Бліц-Інфо роз'яснила фахівець Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Макар.

Хто має право на «муніципальну няню?

Послугою «муніципальна няня»  можуть скористатися громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини віком до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали у письмовій формі договір про здійснення догляду з муніципальною нянею.

Хто може стати нянею?

Муніципальна няня - будь-яка фізична особа - підприємець чи юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми  та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років. Тобто це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та платить податки.

Куди потрібно звертатися щоб отримати допомогу?

Особи можуть звертатися до управління соціального захисту населення (за місцем проживання), чи у Центри надання адміністративних послуг.

Які документи необхідно подати ?

  • Заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;
  • копію договору між отримувачем послуги та «муніципальною нянею»;
  • документи що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги з догляду за дитиною (банківські чеки, чи інші документи);
  •  копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія паспорта отримувача компенсації послуги «муніципальна няня»;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку заявника;
  • рішення про встановлення опіки (у разі наявності) ; заяву із зазначенням рахунку відкритого у банківській установі на ім’я заявника.

Від чого залежить сума компенсації?

Сума відшкодування залежить тільки від розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років. Станом на 1 січня 2019 року сума відшкодування становить 1 626 гривень. Якщо прожитковий мінімум зростатиме – збільшуватиметься і розмір компенсації.

Яким чином здійснюється виплата компенсації?

  • щомісяця за умови подання заявником до 5 числа місяця в управління соціального захисту населення підтверджуючих документів про витрати на оплату послуги з догляду за дитиною «муніципальній няні».

Якщо цього не зробити або надіслати чеки пізніше – держава не буде виплачувати компенсацію «муніципальної няні» за поточний місяць. Виплати продовжаться із наступного місяця, якщо батьки вчасно подадуть документи, що підтверджують оплату послуг.

Компенсацію виплачують на той період, на який було укладено договір із муніципальною нянею. Якщо договір розривають достроково, батьки зобов’язані повідомити про це у відділення УСЗН протягом одного робочого дня.

Виплата компенсації також припиняється у разі переїзду батьків або якщо няня завершує свою діяльність.

За отриманням консультацій та правової інформації можете звертатися до Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Івана Франка 4, м.  Івано-Франківськ або ж телефонувати за тел.0342-559-066 чи 0800-21-31-03 (цілодобова гаряча лінія).