Музичні антидепресанти: Чому люди поважного віку люблять дискотеки


На танцювальний вечір для людей золотого віку в Івано-Франківську прийшли понад 80 дам і кавалерів.

Три ошатно одягнені пані стоять біля дзеркала: підфарбовують губи, поправляють зачіски, пише газета Експрес.

На сцені виступає вокальний колектив “Золота заграва”, більшість учасників — поважного віку. І от лунають звуки вальсу. Бабусі й дідусі починають танцювати. Щоправда, кавалерів дамам не вистачає.

“Упродовж трьох років у Івано-Франківську спільно з територіальним центром соціального обслуговування ми проводимо танцювальні вечори для людей золотого віку.  У теплу пору танцювали у міському парку. У холодну — обрали Муніципальний центр дозвілля”, -  розповідає співорганізаторка Ілона Мурзова.

Для бабусь та дідусів влаштовують концертну програму і солодкий стіл. Вони також можуть виступати: читати вірші, гуморески, співати. Музику підбирають самі. Це українські народні пісні, естрадні композиції 1960 — 1970-х, зокрема, дуже люблять пісні Володимира Івасюка.

Відвідують танці люди не лише з Івано-Франківська, але й з ближніх сіл.

“Такі танці дають нам сили жити далі. Після смерті чоловіка не знала, як далі жити. Ніхто не міг мене втішити. Випадково потрапила на танці, познайомилася з багатьма ровесниками, ще й друга собі знайшла”, - мовить 67-річна Оксана Говдяк із Вовчинців.

80-річний Іван Гуменюк розповідає, що він — військовий авіатор-механік, родом з Коломийщини. Сюди приходить за “музичними ліками”.

83-річна Анна та 85-річний Іван Башові також постійні учасники танців для поважних людей. Разом подружжя прожило 60 років, мають 2 дітей, 4 онуків та 4 правнуків. Їхня донька, 56-річна Людмила Хвуст, каже, що у молоді роки батьки кожні вихідні ходили на концерти, в театри. Тепер захопились танцями.