Музичні Дні Святого Миколая в Любліні


Рубіж між осінню та зимою - це пора особливих музичних подій для Любліна в жанрі фольклорної музики та джазу. У барвистому, сповненому мотивами Дня святого Миколая місті, яке помаленьку готується до відзначення Різдва Христового, мешканців супроводжує особлива музика, що навіює святковий настрій.

Йдеться тут, зокрема, про проведення двох культурних заходів, що приваблюють до міста музикантів та глядачів із різних куточків світу – «Фольклорні Миколайки» та «Фестиваль Jazz-Bez».

Фестиваль «Фольклорні миколайки» – це одна з найстаріших музичних подій фольклорного жанру в Польщі із міжнародною славою. Організатором фестивалю є Оркестр св. Миколая з Академічного центру культури Університету Марії Кюрі-Склодовської «Хатка жака». Метою заходу є популяризація традиційної культури в усіх її проявах, зокрема шляхом презентації використання музичного фольклору. Артисти, що діють у цьому жанрі, за допомогою сучасних засобів презентують вільні, далекі від традиційних схем інтерпретації народні джерела. Результатом їх праці є оригінальна сучасна музика, яка зберігає цінності традиційного народного фольклору. Завдяки великій різноманітності репертуару та фестивальному настрою «фольклорного свята», «Миколайки» стали вагомою культурною подією, а також одним з найцікавіших і найпрестижніших представників цього типу музики в Польщі.

У поточному році фестиваль «Фольклорні Миколайки» відбудеться 11-14 грудня. На сцені заграють групи: Same Suki (п’ятниця, 12 грудня, 20.00 год) та R.U.T.A. (неділя, 14 грудня, 20.00 год). Головний концерт відбудеться в суботу о 20.00 год. Перед тим, як відвідати Фестиваль, обов’язково відвідайте інтернет-сторінки цього заходу https://www.facebook.com/mikolajkifolkowe, а також http://www.mikolajki.folk.pl.

Фестиваль - це також здобутки молодих артистів. У п’ятницю, 12 грудня о 15:00 годині розпочнеться конкурс «Відкрита сцена», мета якого - надати можливість молодим групам виступити перед широкою публікою.

Але це ще не весь перелік музичних заходів, які відбуваються перед Різдвяними святами. На честь Дня святого Миколая Люблін презентує своїм мешканцям та гостям міста ще один захід - Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez. Ця подія, організована Фундацією «TransKultura», дуже відома в польському та українському музичних колах. Вже з 2001 року він зміцнює культурні зв’язки поміж країнами. У поточному році Фестиваль розпочнеться у четвер 11 грудня о 19.00 годині в залі D.U.P.A. в будинку Центри культури в Любліні. У п’ятницю і суботу концерти розпочнуться о 18.00 годині. На цьогорічному фестивалі заграють наступні колективи: Człowiek z Maszyną /dyapanazy / Dj Torrent, Słabi Prezenterzy, Glabulator.

Обидва заходи дарують місту, його мешканцям та гостям особливий святковий настрій, в який варто поринути найближчим часом.

Статтю було підготовлено в рамках проекту «Східноєвропейські перлини: створення та просування продуктів міського культурного туризму в транскордонному просторі», який виконується за співфінансування Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки.