Михайло Вишиванюк про ситуацію у Калуській міськраді: Калуш – місто, яке залежить від дотацій!


Калуська міська влада сама винна у тому, що залишилася без коштів, а демарш з безоплатною відпусткою бюджетників – ні що інше, як просто піар-акція, - вважає голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк.

«Я вважаю, що це розкручено дійсно як піар-акція, і це неправильна позиція, яка походить першу чергу від міського голови – в першу чергу від міського голови», - зазначив він на нещодавній прес-конференції, пише БРІЗ.

Зі слів губернатора, Калуська міська рада припустилася низки суттєвих недоліків при плануванні і використанні бюджетних коштів.

«Тут, наприклад, дали мені довідочку, - зазначив голова ОДА, - що при затвердженні міського бюджету на заробітну плату було спрямовано тільки 64% коштів, тобто на заробітну плату вже не планувалась повна сума коштів. Хоча повної суми коштів не було по всіх бюджетах, але вони запланували найменше: якщо всі райони і міста запланували 75% коштів, то вони тільки 64. Така практика є прийнятті бюджетів, що потім отримуємо дотації вирівнювання і нам те повертає. Ми місту Калушу скільки дали дотацій?»

Таких дотацій Калуш торік отримав на 38 мільйонів гривень. І цього року отримає також. Принаймні в цьому запевнив голова ОДА. «Ми нічого не ховаємо і нічого не збираємось ховати, - зазначив він, - і зараз от 9 жовтня знову ж таки прийнята постанова Кабінету Міністрів про видачу додаткової дотації нашій області на вирівнювання заробітних плат по районах. Така практика була в минулому році і ви знаєте: в грудні місяці я вам розказував, що був на Кабінеті Міністрів – попросив був 225 мільйонів дотацій вирівнювання для того, щоб ми завершили бюджетний рік без боргів по заробітній платі. Так що нема основи кіпішувати. Чого?».

Інше, що закидає губернатор калуським очільникам, - це безпідставне завищення дохідної частини міського бюджету при невиконанні дохідної частини загального фонду міського бюджету за перше півріччя і спрямування коштів не зарплати, а на капітальні видатки. І це при тому, що місто Калуш мало 35,8 мільйона гривень бюджету розвитку. «Тобто замість того, щоб давати гроші на зарплати, вони знову, так би мовити, використовують не за цільовим призначенням. Перше діло – захищена стаття – заробітна плата, а уже коли ти маєш – заплатив, розрахувався з захищеними, будь ласка, приймай рішення, куди ті гроші», - говорить губернатор.

Ну і нарешті премії. Як стверджує Михайло Васильович, загальний розмір виплачених цьогоріч у Калуші премій склав 8,3 мільйона гривень. Найбільше їх було припало на долю працівників міськради, які загалом отримали 4,3 мільйона гривень преміальних – по 20 тисяч гривень на брата. «Ось вам де гроші. – зауважує губернатор, - І тут вони собі премії – до минулого року зросли на 70%. При тому, що працівникам освіти виплачено лише 11% премій, а працівниках охорони здоров’я зменшено премій наполовину від минулого року».

Калуш – місто, яке залежить від дотацій, - наголошує голова ОДА Михайло Вишиванюк: «Держава дає дотації. Калуш місто отримує дотації. І хай він не розказує, що він такий багатий, що працює – заробляє сам на себе. Місто Калуш отримує дотації. А скільки він заробляє – місто Калуш – по всіх бюджетах і скільки проїдає? Теж, будь ласка, дайте цифру… Треба речі ці знати і трошки виходити… Це по-перше, а по-друге, місто Калуш за останній два роки і Калуський район отримали понад 750 мільйонів гривень на те, щоб там навести порядок по екології. Цього року – 0,5 мільярда гривень на екологію. Півмільярда гривень на екологію – на калуську екологію, бо вона в основному у Калуші зосереджена і зараз замість того, щоб сказати Уряду «ми вам дякуємо за те, що ви увійшли в наші проблеми, що забираєте від нас трійко, що робите нашу територію чистою», оці демарші робити на цілу Україну – це некрасиво, це політична піар-кампанія, політична акція. Я по-другому це не розцінюю. Ну не по-людськи це».