Минулого року 40 прикарпатців померли від пневмонії


Днями відбулася підсумкова медична нарада щодо пульмонологічної та фтизіатричної служб в області за 2018 рік. У роботі наради взяли участь головні лікарі протитуберкульозних диспансерів, районні фтизіатри та пульмонологи, а також районні лаборанти.
На порядку денному присутні розглянули проблемні питання служб та підбили підсумки виконаних завдань у минулому році, інформує прес-служба ОДА.

За словами головного позаштатного спеціаліста ДОЗ ОДА з пульмонології Світлани Філіпової, хвороби органів дихання були і надалі залишаються найпоширенішою патологією у світі, і в Україні зокрема. Пріоритетною ланкою роботи є пневмонії, оскільки відзначається деяке зростання показників цієї недуги. «Захворюваність пневмоніями в Івано-Франківській області у 2018 році становить 418, 6 на 100 тисяч дорослого населення, коли державний показник склав 384. Загалом на пневмонії у 2018 році захворіло 4590 осіб, - повідомила пульмонолог. – Висока захворюваність спостерігалася у місті Яремче, Калуському, Долинському, Рогатинському, Галицькому та Богородчанському районах. Найнижчим показником, на рівні обласного, був у Снятинському районі. Щодо показника смертності серед хворих, то він залишається на попередньому рівні і склав 40 летальних випадків у минулому році».

З метою покращення надання медичної допомоги хворим на хронічне обструктивне захворювання легень Світлана Філіпова рекомендує лікарям первинної ланки і надалі сприяти виїздам бригад обласних спеціалістів та кураторів на місця, а також забезпечити первинну ланку необхідним обладнанням, а саме спірографами, небулайзерами, пульсоксиметрами для дотримання стандартів обстеження та лікування.  

У планах пульмонологів закупівля портативних спірографів, які, на думку фахівців, повинен мати кожен вузький спеціаліст, щоб була можливість контролювати хворого вдома. 

Присутні також заслухали виступ заступника головного лікаря ОФПЦ з лікувальної роботи Наталії Довганюк та експерта ДОЗ ОДА з дитячої фтизіатрії Марти Локатир щодо аналізу надання фтизіатричної допомоги дорослому та дитячому населенню області.