Минулого року прикарпатські підприємства продали продукції майже на три мільярди


Підприємствами харчової промисловості області у 2016р. реалізовано продукції на 2,8 млрд.грн або 7,6% загального обсягу реалізації промисловості області. У виробництві харчових продуктів та напоїв зайнято 4,5 тис. осіб або понад 10% кількості працюючих у промисловості.

Харчова промисловість Івано-Франківщини відзначається виробництвом різноманітної продукції, серед яких – молочні та м’ясні продукти, хліб та хлібобулочні вироби, борошняні та цукрові кондитерські вироби, борошно, крупи, фруктові та овочеві соки, алкогольні та безалкогольні напої тощо. Інформує Головне управління статистики.

Найбільшими виробниками продуктів харчування та напоїв в області виступають акціонерні товариства «Івано-Франківський м’ясокомбінат» та «Городенківський сирзавод», товариства з додатковою відповідальністю «Івано-Франківський міськмолокозавод» та «Івано-Франківський хлібокомбінат», «Полонина», товариства з обмеженою відповідальністю «Карпатська горілчана компанія», «Імперово-Фудз», «Калуський комбінат хлібопродуктів», «Лео Сіті Інвест», дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро».

Серед видів продукції, що вироблялися підприємствами галузі у січні–серпні 2017р., спостерігалося зростання виробництва м’яса свиней замороженого (у 5,3 раза порівняно з січнем–серпнем 2016р.), соків фруктових та овочевих (в 1,8 раза), виробів здобних (на 23,4%), м’яса свиней свіжого чи охолодженого (на 0,8%). Позитивна тенденція склалася у виробництві молочних продуктів: приріст промислової продукції у 2016р. проти попереднього року склав 9,6% (у січні–серпні п.р. – 56,5%). З початку року збільшився випуск масла вершкового (у 2,8 раза), сиру свіжого неферментованого (на 40,7%), йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 5,2%).

У підприємства харчової промисловості за 2016р. було інвестовано 993,9 млн.грн або 36,1% обсягу капітальних інвестицій, спрямованих у розвиток промисловості області; обсяг прямих іноземних інвестицій на кінець 2016р. склав 313,6 млн.дол. США (52% обсягу прямих іноземних інвестицій у промисловість).

Для потреб галузі упродовж І півріччя 2017р. в експлуатацію прийнято потужності з переробки м’яса на 5 т, з виробництва хлібобулочних виробів – на 200 т, кормів готових для тварин – на 2,4 тис.т.

Продукція українських виробників харчових продуктів на 92% заповнює споживчий ринок області, зокрема, понад 95% м'яса та м'ясопродуктів, молока та молочних продуктів, масла вершкового, маргарину, яєць, олії рослинної, круп, цукру, кондитерських виробів, солі, борошна, хлібобулочних виробів, картоплі, напоїв безалкогольних, соків, води мінеральної – вітчизняного виробництва.

За 2016р. обсяг експорту готових харчових продуктів склав 3,3 млн.дол. США, за січень–липень 2017р. – 3,1 млн.дол. США. Підприємства області за межі країни поставляли овочеві і фруктові консерви, борошняні і кондитерські вироби, харчові продукти із вмістом какао, м’ясо та їстівні продукти.