Минулоріч на Прикарпатті розшукали 218 зниклих дітей


Упродовж 2019 року до органів поліції в Івано-Франківській області надійшли звернення щодо 218 безвісті зниклих дітей.

Це майже втричі більше, аніж у попередньому році. Вагоме збільшення кількості таких повідомлень передусім пов’язане з тим, що батьки чи особи, на яких покладено відповідальність за дітей, все частіше у таких ситуаціях не зволікають зі зверненням по допомогу до поліції і відразу ж телефонують на «102». Про це повідомляє Ювенальна Превенція Прикарпаття.

Завдяки використанню усіх доступних, в тому числі новітніх форм та методів роботи, абсолютну більшість дітей прикарпатським поліцейським вдається знайти у найближчий час. Зокрема, упродовж доби торік ювенальні поліцейські розшукали 213 дітей. Решта розшукуваних також вже знайдені.

Зауважимо, що за кожним фактом утечі дитини з дому працівники ювенальної превенції ретельно вивчають причини та обставини, за яких вона зважилася на такий вчинок. Основними причинами, що сприяють зникненню дітей, є схильність їх до бродягування, конфлікти у сім’ї, непорозуміння з однолітками, залишення дітей без догляду внаслідок трудової міграції батьків, відсутність змістовного дозвілля, несвоєчасне надання їм психологічної допомоги, а також низький рівень виховання.

У кожному випадку працівники ювенальної превенції аналізують ці причини та приймають виважене рішення в інтересах дитини про доцільність повернення утікачів додому чи їх тимчасове поміщення до спеціальних установ для дітей, якщо там дитині буде комфортніше, а головне - безпечніше.