Минулоріч на Прикарпатті відремонтували 19 мостів


На дорогах державного значення Івано-Франківської області знаходиться 363 мости загальною протяжністю 10,5 км.

У поточному році на них здійснювалися роботи з будівництва, капітального та поточного середнього і дрібного ремонтів, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року № 130-р (зі змінами), яким затверджено перелік об’єктів та відповідне фінансування.

Згідно укладених договорів зі Службою автомобільних доріг в Івано-Франківській області, за результатами проведених процедур закупівель, доведені завдання зазначеним розпорядженням Уряду підрядні організації виконали повним обсягом.

Насамперед, завершено роботи з будівництва та введено в експлуатацію мостовий перехід через річку Рибниця в м. Косів (км 77+397 а/д Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський).

Основні характеристики об'єкту:

  • Категорія дороги – IIІ
  • Клас наслідків об’єкту – СС3
  • Генеральний проектувальник – ТОВ «НВП «Тріада»
  • Габарити мосту – Г-9+2х2,25 м
  • Ширина проїзної частини – 7,5 м
  • Ширина тротуарів – 2х2,75 м
  • Довжина мосту – 71,2 м
  • Загальна кошторисна вартість – 58,9 млн грн
  • Фактичний обсяг виконаних робіт – 55,6 млн грн
  • Підрядна організація – ТОВ «ПБС».

Попередній кам’яний арочний міст довжиною 56,4 пог. м, збудований у 1964 році, зруйнований повінню 23-27 липня 2008 року. Для забезпечення проїзду автомобільного транспорту побудовано тимчасовий міст типу САРМ довжиною 43 м з габаритом Г-6+1х1,0 м.

Після виготовлення робочого проекту розпочато будівництво нового мосту. Починаючи з 2012 року, через відсутність фінансування, роботи були повністю припинені. Попередня підрядна організація розірвала договір та залишила об'єкт.

У 2018 році Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області домоглася забезпечення фінансування і відновлення робіт.

Прогонова будова мосту –  стале-залізобетонна балочна розрізна,  симетрична: два крайні прогони довжиною 19 м, середній – 33 м. Застосовано унікальну двокомпонентну бітумно-латексну гідроізоляцію, яка влаштовується методом напилення. Опісля влаштовано два шари асфальтобетону.

Проведено бетонування пішохідних тротуарів зі спеціальним поліуретановим покриттям. Вони зручні для пішоходів, стійкі до перепадів температур, ультрафіолетових променів, протиожеледних  та інших агресивних речовин.  Змонтовано перильне  та бар’єрне огородження. Здійснено роботи зі влаштування підходів до мосту, тротуарів, встановлено бордюри.

Введення мосту в експлуатацію сприяє розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури та поліпшенню транспортного забезпечення, збільшенню пропускної спроможності вантажних перевезень, зменшенню транспортних втрат у собівартості продукції, унормуванню вантажо- та пасажиропотоків.

У 2019 році відновлено роботи на мосту в с. Сівка-Войнилівська Калуського району (а/д Т-09-10 Бурштин – Калуш, км 9+442 а/д Т-09-10 Бурштин – Калуш).

Міст – на територіальній дорозі загального користування державного значення Бурштин – Калуш, що є важливою транспортною артерією для Івано-Франківщини. Його будівництво розпочато в 1994 році та згодом припинено через відсутність фінансування.

Діючий мостовий перехід має обмеження для руху великовагового транспорту. Отож, Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області включила довгобуд до переліку проектів капітального будівництва та через Укравтодор добилася у 2019 році відновлення робіт.

Підрядна організація – ТОВ «ПБС» – влаштувала шість прогонів 18-метрових залізобетонних балок із монолітною залізобетонною плитою. А також встановлено один металевий прогін довжиною 33 м. Проект розрахований на два роки, міст планується ввести в експлуатацію в поточному році.

У 2019 році виконано значний обсяг робіт із поточного ремонту та експлуатаційного утримання на 54 мостах і трубах.

Після проведення традиційного комісійного огляду лінійного комплексу інженерних споруд дорожньо-транспортної мережі на автодорогах загального користування державного значення визначено об’єкти для першочергових робіт. Акцент – на стані бар’єрного огородження мостів. Проведена його повна інвентаризація, визначено обсяги необхідного ремонту або заміни.
Здійснено роботи з очищення підмостового русла від наносів та елементів мостів від бруду, ремонт проїзної частини, тротуарів та перильного огородження, влаштування водовідведення, укріплення та бетонування фундаментів опор мостів та інші роботи.

На 19 мостах за рахунок поточного ремонту повністю здійснено ремонт проїзної частини. Крім того, проведено фарбування перильного огородження на 35 мостах.  

А зокрема на а/д Р-20 Снятин – Тязів у селі Милування Тисменицького району філія «МЕД» ДП «Івано-Франківський облатодор» здійснила ремонт проїзної частини мосту, заміну перильного огородження і ремонт тротуарів.

Це ж підприємство здійснило ремонт мосту на км 50+359 а/д Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський у селі Буковець Верховинського району. На малих мостах цієї ж дороги (км 49+175, 49+274, 50+256) у Верховинському районі здійснено укріплення фундаментів, очищення від бруду тротуарів і влаштування нового перильного огородження.

За даними АЕСУМ, в 2019-му здійснено значно більший обсяг робіт, ніж у минулих роках: у 2015 р. – на 28 мостах, у 2016 р. – на 21 мосту, в 2017 р. – на 15 мостах, у 2018 р. – на 23 мостах.

У 2019 році паспортизовано та внесенj дані до бази АЕСУМ щодо 8 мостових переходів. В наступному році планується паспортизувати 20 мостів.

Виконавцями робіт на мостах були такі підрядні організації: філія «МЕД» ДП «Івано-Франківський облавтодор» і ТОВ «ПБС».

На осінньо-зимовий період окремим листом Служба автодоріг зобов’язала підрядників очистити проїзні частини, тротуари мостів від бруду, рослинності та сміття, розчистити підмостові русла мостів і труб від наносів, провести огляд опор мостів, ремонт перильного огородження, виставити знаки  обмеження вантажопідйомності.