Минулоріч понад чотири тисячі прикарпатців почули діагноз "Рак"


Щорічно 4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби з раком. Цього дня в Івано-Франківську відбулася пресконференція.

Завідувач інформаційно-аналітичного відділу КНП «Прикарпатський клінічний онкологічний центр ІФ ОР» Павло Семенів хоча й називає онкологічні захворювання другою причиною смертності (після серцево-судинних захворювань), проте наполегливо запевняє, що рак – це не вирок. Про це повідомляє Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Ще один важливий меседж, який онколог хоче донести до людей, це те, що лікування розпочате на ранніх стадіях, дає успішні результати, збільшує шанси на одужання і є менш витратним. На жаль, кожен п'ятий онкохворий виявлений в IV-ій стадії, тобто на етапі, коли в більшості можливе тільки паліативне і симптоматичне лікування. Найвищий рівень занедбаності цього захворювання зареєстровано у Верховинському Галицькому, Рожнятівському і Калуському районах.

Сьогодні в Івано-Франківській області зареєстровано 28 190 осіб з діагностованим раком, більше ніж половина з них, хворіють вже понад 5 років. Власне, за 2019 рік виявлено 4193 особи з онкологічним захворюванням.

Цей показник дещо нижчий, ніж в Україні в цілому, адже наша область входить в п'ятірку областей, де найнижчий рівень онкологічної захворюваності.

Серед найпоширеніших онкопатологій у жінок спеціаліст називає рак грудної залози, (350-370 випадків кожного року), при чому, останнім часом, саме ця онкопатологія дещо помолодшала. Також у жінок переважають злоякісні утворення шийки матки та товстого кишечника. У чоловіків – рак легень. До речі, злоякісна пухлина легень, за словами онколога, чи не найтяжче піддається лікуванню і, на жаль, зазвичай, діагностується на пізніх стадіях.

Серед популярних причин раку легень, лікар називає куріння і визнає, що курець з тридцятилітнім стажем належить до групи ризику. Крім того, найбільш часто в чоловіків виявляють рак шлунку і рак прямої кишки. Також, провідне місце серед онкологічних захворювань, як в чоловіків, так і в жінок, займає рак шкіри. Щоправда, в порівнянні з попередніми, ця патологія лікуванню піддається краще, за винятком меланомних раків шкіри.

Що стосується візуальних форм раку, то ситуація за 2019 рік виглядає так: Рак грудної залози: 353 хворих: ІІІ-я ст. – 71; ІУ-а ст. –27; занедбаність – 27,7%. Рак шийки матки: 121 хвора: ІІІ-я ст. – 23; ІУ-а ст. –13; занедбаність – 29,8%. Рак прямої кишки: 200 хворих: ІІІ-я ст. – 33; ІУ-а ст. –30; занедбаність – 31,5%. Ротова порожнина: 51 хворий: ІІІ-я ст. – 22; ІУ-а ст. –14; занедбаність – 70,6%.

Якщо говорити про причини, то ще одним критерієм уже усіх онкопатологій є вік. Це, за словами Павла Семеніва, вагомий фактор ризику утворення злоякісних пухлин. Адже за останні десять років близько 86% вперше виявлених онкозахворювань припадає на категорію населення старше 50 років.

Єдиним закладом третинного рівня в області, який займається майже всіма локалізаціями злоякісних пухлин (за винятком пухлин головного мозку та лейкозів і лейкемій) є Прикарпатський клінічний онкологічний центр ІФ ОР.

Цього року в закладі покращилась діагностична база та моніторинг онкологічних захворювань, позаяк було придбано та введено в експлуатацію магнітно-резонансний томограф 1,5 Т. В закладі функціонують обласний кабінет патології шийки матки та кабінет хірургічного моніторингу патології щитоподібної залози.

На базі мамологічного відділення відкрито кабінет реабілітації жінок з патологією грудних залоз. В цьому ж відділенні проводяться органозберігаючі операції при вищезгаданій онкопатології з верифікацією сторожового лімфовузла. Збільшився відсоток й органозберігаючих операцій при раку прямої кишки, завдяки використанню одноразових зшиваючих апаратів. Також в онкоцентрі впроваджено лапароскопічні операції при патології органів шлунково-кишкового тракту та онкогінекологічних захворюваннях.
В диспансерному відділенні функціонує денний стаціонар на 8 ліжок.

У 2019 році проліковано 3600 хворих. В перспективі придбання лінійного прискорювача для онкоцентру.

І на закінчення, Павло Семенів, як і кожен лікар, просить не ігнорувати профілактичні огляди, не відкладати похід до лікаря при найменших симптомах та вести здоровий спосіб життя.

Читайте нас у FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!