Мити курку проточною водою небезпечно для здоров’я


Якщо перед тим, як приготувати курку, ви віддаєте перевагу промити її водопровідною водою заради безпеки, то обов’язково перестаньте це робити. З таким закликом звернулися експерти в області здорового харчування з США.

Величезна кількість господинь впевнені в тому, що перед тим, як покласти курку на сковороду або в каструлю, її потрібно гарненько промити, а потім ще й висушити. На думку експертів, це дуже погана ідея. Вони настійно радять взагалі ніколи не мити м’ясо, пише UKRHEALTH.

У США і Канаді вже кілька років ведеться інформаційна кампанія, в ході якої закликають людей відмовитися від цієї практики, втім, поки що без особливого успіху. На думку професора дієтології University of Guelph Кита Уорінера, проблема полягає в тому, що ця традиція передається з покоління в покоління, а витоки цього звичаю виникають ще з давніх кулінарних книг.

«Промивання курки і будь-якого іншого м’яса в реальності абсолютно безглуздо, – підкреслює професор. – Вся справа в тому, що будь-яка бактерія, яка може знаходитися на поверхні м’яса, обов’язково буде знищена під час температурної обробки при приготуванні. А ось миття курки істотно збільшує ризик поширення бактерій. Мова йде про аерозольні бактерії, що виділяються в повітря разом з краплями води. Вони потім виявляються на різних поверхнях у кухні, на одязі і на шкірі людей в діаметрі 50 см від мийки».

Особливу небезпеку представляє саме курка, оскільки вона поширює бактерію під назвою кампілобактер. Достатньо отримати в свій організм всього 500 клітин цієї бактерії (а курці їх мільярди), як стійка діарея протягом тижня забезпечена. Природно, що ризик підвищується і при інших небезпечних патогенах на кшталт кишкової палички і сальмонели. Враховуючи те, яка величезна кількість бактерій може жити на поверхні сирого м’яса, його миття в проточній воді стає дійсно небезпечним для здоров’я.