На арену вийшов суд. Доки тварини будуть виступати в цирках у Франківську?


Минулого тижня Франківськ збурила новина про те, що окружний адміністративний суд відмінив заборону міськради на пересувні цирки з тваринами. Чому, що це означає та що тепер?

«Гастролі» проти міськрад

Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради затвердив нові правила з благоустрою 2 травня 2018 року. У них є 27 розділів з підпунктами, серед яких – 14.7 «На території міста Івано-Франківська заборонене надання послуг пересувних цирків з тваринами», пише Репортер.

Схожі рішення прийняли в інших містах України: Рівному, Черкасах, Тернополі, Луцьку, Києві. Але поки захисники тварин раділи, приватне підприємство «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» почало подавати позови до судів у різних містах, щоб оскаржити заборону.

За даними YouControl, «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» зареєстрований у Нікополі Дніпропетровської області. Керівник – Сергій Ляпін. Компанія заснована у 2004 році, займається театральною та концертною діяльністю, роздрібною торгівлею, надає послуги фотографії, йдеться на сайті.

«Гастролі» мотивували позов тим, що міська рада не має права припиняти будь-яку господарську діяльність і що, згідно з українським законодавством, використовувати тварин у цирку можна. Позов задовольнили у Луцьку, Рівному та Івано-Франківську. У Черкасах суд відмовив компанії, пояснивши це тим, що Черкаська міська рада лише розглянула петицію від населення з проханням не пускати у місто цирки з тваринами, але не заборонила їх. Зараз відкрите провад­ження у київському суді проти столичної міськради.

Івано-Франківський окружний суд виніс рішення 11 грудня. Суддя Наталія Біньковська задовольнила позов «гастролерів» і зобов’язала міську раду сплатити 1762 грн судового збору. В офіційній заяві суд пояснив, що міська рада перевищила свої повноваження, заборонивши всі цирки з тваринами.

«Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» містить виключні норми, спрямовані на обмеження використання тварин у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля, – йдеться у рішенні суду. – Вказаним пунктом Правил благоустрою міста Івано-Франківська заборонено надання послуг пересувними цирками, які використовують у цирковій діяльності всіх без виключення тварин. В той же час, законодавством забороняється використання у цирковій діяльності пересувними цирками тільки диких тварин».

Тобто, проблема у формулюванні або ж у недосконалому законодавстві. Тому що, за законом, в Україні вже заборонені «видовищні заходи з тваринами, які важко переносять неволю». Але цирки з дикими звірами чомусь продовжують гастролювати.

Тепер, за словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, міська рада подаватиме на апеляцію. На це у них є 30 днів.

«На жаль, в Україні по-різному трактують нормативно-правові акти. В одному місті суд відхиляє позов, а в іншому – задовольняє, – каже Смушак. – Будемо подавати апеляцію і постараємось виграти. Заборона пересувних цирків – це міжнародна практика і ми будемо її відстоювати. Це негуманно, якщо тварин возять з міста до міста у тісних клітках, незрозуміло чим годують і змушують виконувати трюки».

Чекаємо закону

Захисники тварин посилаються на те, що в багатьох державах цирки зі звірами – поза законом. Зоозахисна організація «PETA» вказує, що цирки заборонені у 19 країнах, на сайті «Stop Circus Suffering» від міжнародної організації захисту тварин пише – 39 країн у Європі, Азії та Америці. Заборона на цирки з тваринами діє в окремих штатах чи містах США, Австралії, Аргентині, Бразилії, Німеччині, Іспанії, Норвегії тощо.

Зоозахисники час від часу збираються на марші за права тварин і підписують петиції. Планують продовжити мітингувати й проти цирків з тваринами, якщо суд не підтримає апеляцію міської ради. Тим часом рекомендують франківцям не платити гроші за страждання тварин.

«Кожен може перестати відвідувати цирки з тваринами, малі зоопарки, дельфінарії. Це ж стосується і фотографій з птахами і мавпами на вулицях», – каже франківська зоозахисниця Олена Біла.

Циркачі, у свою чергу, переконують, що тварин вони люблять і не ображають.

«Захисники тварин брешуть у мережі про те, що в Європі цирки заборонені, поширюють якесь одне відео з Росії, де мучать мавпочку, – обурюється Володимир Шекера, президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація цирків України». – Люди у цирку працюють з тваринами, взимку тримають їх вдома, як собаку чи кішку, вони їм як рідні. До того ж, звірі в цирку – це їхній хліб. Для чого їм погано ставитися до цих тварин?».

Втім, скоріш за все, скоро нарешті з’явиться закон, який підтримає зооактивістів. 17 грудня міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак повідомив, що, за сприяння захисників тварин, законопроект про заборону цирків передали на розгляд Кабміну.

«Мінприроди ініціює заборону на використання диких тварин у цирках та введення адміністративної відповідальності за такі дії. Як міністр екології, вважаю неприйнятним таке використання тварин та виступаю проти популяризації в суспільстві жорсткого поводження з ними», – йдеться на офіційній сторінці Остапа Семерака у Facebook.

Проект також підтримало міністерство культури на чолі з Євгеном Нищуком. Якщо закон приймуть, у цирках України виступатимуть лише люди.