На Богородчанщині селяни викрили масове знищення лісу


Чергове знищення лісів виявили жителі села Яблунька Богородчанського району. Люди обурені, кажуть - лісоруби вже настільки знахабніли, що рубати почали просто біля села.

Хто дозволив? Розбирались Подробиці.

Розкидане гілля та сотні свіжих пеньків. Жителі села Яблунька показують результати нещодавнього господарювання місцевого лісгоспу. Кажуть: за два дні - знищили кілька гектарів.

"Двадцять-тридцять років лісові, зрубано всьо. От подивіться, що залишилось", - говорить Юрій Стефанчук, житель села Яблунька.

Вирубку люди заблокували. Працівники лісгоспу намагалися їх переконати, що на цій ділянці звичайне рідколісся. І під сокиру "пішли" тільки хворі та гнилі дерева. Але селяни впевнені - це промислова деревина.

"Це є смерека, стовбур як видите має десять, двадцять пять - тридцять. Йому років двадцять. Не більше. І воно все здорове. Це так само зрубали здорове дерево".

"Якби ми не зупинили це, як вони кажуть, рідколісся, тут взагалі б нічого не було. Так як у нас за спиною все пішло. Лишили там невеличку ширму".

Масові вирубки розгорнули навколо сіл Яблунька, Пороги, Кричка і навіть курортної Гути. Вони тривають уже не один рік - розповідають активісти. Переповнені лісовози курсують один за одним майже без упину. 

"От подивіться яка дорога, калабаня на калабані, вибоїни. Це наслідки техніки, яка перевозить ліс".

Через масові вирубки - села постійно затоплює.

"Потік отакий ви бачите, чи дощ чи сніг як топиться це зразу тече по дорозі на городи по хатах затоплює. Це наслідки стихійних вирубок", - говорить Олег Романишин, житель села Пороги.

Знищено сотні гектарів. Там, де раніше буяли хвойні ліси, нині - залисини розміром із футбольне поле.

"То що було далі в лісі, вони все забрали, вже добираються ближче до села. Добиваємось щоб зупинили хоча б ці рубки, що ближчі до села. Щоб хоч щось лишилося", - говорить Іван Борищак, житель села Яблунька.

У сільській раді Яблуньки запевняють - про вирубку, яку виявили активісти, нічого не знали. Хоча за законом, лісгосп зобов'язаний повідомити про такі дії.

"Лісову рубка припинено. В мене от є наказ з лісгоспу. І рубка припинена на даний момент. Це питання вивчається і нехай лісгосп представить всі документи. І тоді будемо збиратися", - говорить Тетяна Сульжик, Яблунський сільський голова.

Знімальна група спробувала знайти документи на вирубку - проте, не вдалося. Виконувача обов'язків директора Солотвинського лісгоспу - терміново викликали в область.

"З директором не можете поспілкуватись, його до себе викликав начальник управління. І він зараз знаходиться в області у лісовому господарсті. - Може казав коли повернеться? - Сказав, що може буде а може і не буде сьогодні".

Проте селяни не чекатимуть керівника лісгоспу. Люди планують звернутися до екологічної інспекції - аби ті перевірили, чи законна вирубка.