На Франківщині санепідемстанція виявила забруднення питної води


Бактеріологічне забруднення питної води, що подавалась централізованими водопроводами, реєструвалось на комунальних водопроводах м. Долина, селищ Войнилів Калуського району, Отинія і Гвіздець Коломийського району, відомчих водопроводах с. Дзвиняч філії ТзОВ «Уніплит» та Коршів Івано-Франківської дистанції Львівської залізниці, а також на сільських водопроводах сіл Турка Коломийського району і Добринів Рогатинського району.

Проведені моніторингові дослідження води з централізованих і локальних водопроводів на визначення радіаційних показників питомої сумарної альфа- і бета- активності. Всього відібрано і досліджено 240 проб питної води з розподільчої мережі дитячих навчальних закладів, загальноосвітніх навчальних закладів, професійних ліцеїв та ряду централізованих водопроводів області. Досліджені проби води відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», інформує Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ.

Переважна більшість населення області для господарсько-питних потреб використовує воду з систем децентралізованого водопостачання – колодязів та каптажів джерел.

З децентралізованих джерел водопостачання громадського користування у 2017 році відібрано і досліджено 426 проб води за санітарно-хімічними показниками та 422 проб за показниками епідемічної безпеки.

Питома вага проб води децентралізованих джерел водопостачання громадського користування, що не відповідала нормативам за санітарно-хімічними показниками склала 11,03 %, за бактеріологічними – 20,6 %.

На всі випадки виявлених проб, що не відповідали діючим вимогам були направлені рекомендаційні листи керівникам водопровідних підприємств, міським головам та головам райдержадміністрацій, а також направлені повідомлення до управління Держпродспоживслужби в області.