На Франківщині відкрили туристичний маршрут до замку, де зупинявся король


До Чернелицького замку, що на Франківщині, відкрили новий туристичний маршрут.

Роботи виконані за безпосередньої участі комунального підприємства “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича” за рахунок коштів обласної програми розвитку туризму і парку, пише ШОТАМ.

Зазначається, що пішохідний маршрут у 7,5 км має поєднати центр села Хмелева із Чернелицьким замком. Він пройде повз криївку УПА в Хмелевій та 2 доти часів Другої світової війни, через два водоспади та унікальні відслонення вздовж струмка. У ньому знайшли скам’янілі решти коралів та уламки з відбитками доісторичних ракушок.

Що варто знати про замок?

Чернелицький замок — пам’ятка архітектури 17 століття у містечку Чернелиця на Івано-Франківщині.

Замок був збудований брацлавським воєводою Михайлом Чарторийським та в 1676 роках зазнав пошкоджень під час війни з турками. По відбудові відігравав важливу роль під час польсько-турецької війни в 1685—1690 роках. Це була найбільша східна фортеця Речі Посполитої на правому березі Дністра. В часи молдавських походів Яна III Собеського замок був місцем зберігання провіанту і фуражу. Кілька разів тут зупинявся сам король.

Всередині західного муру, який зберігся найкраще, розміщена двоповерхова квадратна вежа, покрита дахом. Це в’їздова вежа з брамою, яка архітектурно оздоблена і привертає до себе увагу. Її передній фасад прикрашений гербом «Погоня», вирізьбленим у камені.