На Франківщині відкриють пункт пропуску з Румунією


У с. Зелена Верховинського району відбулась робоча зустріч під керівництвом голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля.

Найважливішим питанням було будівництво і відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон Україна – Румунія у районі села Шибене, інформує пресслужба ОДА.

На переконання очільника Прикарпаття, відкриття  пункту пропуску через державний кордон дозволить зберегти національні та культурні зв’язки з етнічними українцями Румунії, яких лише у Марамурешському повіті проживає понад 37 тисяч. У повіті знаходяться 12 українських сіл, функціонують дитячі садочки, школи із вивчення української мови та єдиний у Румунії україномовний ліцей.

«Будівництво переходу у Верховинському районі безумовно має і вагомі економічні перспективи, - зазначив Денис Шмигаль. – Однак не менш важливим для нас є збереження духовних зв’язків між жителями Верховинщини та етнічними українцями, які проживають у прикордонних районах Румунії».

Зазначалося, що наприкінці вересня планується спільна зустріч між представництвами  обох країн, під час якої будуть обговорені організаційні питання відкриття пішого переходу,  а також напрямки економічної співпраці між прикордонними регіонами.

За словами першого заступника голови Верховинської райдержадміністрації Ярослава Скуматчука, однією із умов відкриття пункту пропуску є будівництво автодорожнього сполучення між Україною і Румунією. Зі свого боку румунська сторона власними зусиллями готова спорудити місце пропуску та облаштувати дорогу на території Румунії. Тож наразі необхідно прокласти дорогу на території Верховинського району.

Також у рамках зустрічі йшлося про роботу Національного природного парку «Верховинський» та лісогосподарських підприємств району.