На Франківщині запрацює науково-освітній центр з екомоніторингу транскордонних впливів


На території Карпатського національного природного парку буде створено науково-освітній центр, який працюватиме на базі нині відновлюваної астрономічно-метеорологічної обсерваторії.
Його мета – здійснення комплексної оцінки екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі і попередження загроз виникнення екологічних катастроф, передає прес-служба ОДА

Про це заявив під час наради в Івано-Франківській ОДА, присвяченій розвитку природно-заповідного фонду в Карпатському регіоні заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко. За його словами, під час наради, яка відбулася за участю природоохоронців області, мова також йшла про перспективи розширення територій природних парків у рамках проекту збереження Карпатських пралісів. Велика увага була приділена питанню отримання установами природно-заповідного фонду речових прав на землю.

«В Європі давно природоохоронні території займають велику частину. Україна ж нині лише продовжує формувати свій природно-заповідний фонд, тому актуальним залишається питання розширення територій, вивчення території, яка має екологічну, рекреаційну, цінність і головне - важливим елементом для підтримки екологічної рівноваги Центральної та Східної Європи», - зазначив Василь Полуйко.

Заступник міністра нагадав, що відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року природоохоронні території на Івано-Франківщині мають бути збільшені до 403,9 тисяч гектарів.

Також заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко разом із директором департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Віктором Клідом відвідали Карпатський національний природний парк, де ознайомилися з ходом робіт щодо відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії.

Нагадаємо, що обсерваторія розташована на горі Піп Іван, є найвищою спорудою в Україні. Це - унікальна в Європі територія для вивчення та охорони природи, в якій зосереджені важливі і маловивчені з ландшафтно-екологічної, ботанічної та зоогеографічної точок зору екосистеми Карпат.