На Городенківщині Московський патріархат не хоче віддавати церкву


Наразі церкву зачинили, а відправи проводитимуть почергово на подвір'ї. Щоправда, поки церковна громада юридично не оформить перехід до Київського патріархату

Як відомо, 14 жовтня, відбулись збори релігійної громади Храму Святого Великомученика Юрія Переможця села Острівець, Городенківського району, на яких переконливою більшістю голосів було вирішено перейти з під юрисдикції Московського Патріархату під юрисдикцію Київського Патріархату. 16 жовтня, згідно поданого прохання та на основі рішення зборів, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, прийняв дану парафію до Городенківського благочиння Коломийської Єпархії. 

Тоді вирішили, аби уникнути конфліктів, закрити церкву поки громада юридично не оформить перехід. Та сьогодні історія отримала продовження - до сільського голови завітали представники УПЦ (МП). Війту закинули, що він насильно змушує громаду виходити з-під Московського патріархату. Після тривалих дебатів за участі представників обох церков та правоохоронців вирішили, що відправи проводитимуть почергово на біля церкви. УПЦ КП - у неділю на 8-му ранку, а УПЦ (МП) - на 10-ту. Правоохоронці прибули, бо місцевий священик на гарячу лінію повідомив, що Київський патріархат хоче захопити церкву. Сьогодні її відкрили, бо в селі ховали 102-літню жінку. 

Сільський голова Острівця Михайло Юрчишин запевняє, що вони за мирне врегулювання ситуації і не хочуть конфліктів. Каже, більшість за перехід.

"На зборах тільки одна людина голосувала проти, 10 - утримались, а решту - підтримали перехід. Фактично, ті, що не голосували, просто підтримують священика. Ми проти нього нічого не маємо, але таке рішення громади. Отцю Миколі також пропонувати перейти, але він відмовився. Ну, але це його право. У неділю можна приїхати і побачити, на яку служба прийдуть люди", - зауважує сільський голова.