На Івано-Франківщині 7 тис. км газових мереж ніхто не обслуговує


На Прикарпатті газові мережі у більше 5 тис. багатоквартирних будинках ніхто не обслуговує. Відповідальність за їх стан покладена на власника, ОСББ чи управителя.

Однак ті не поспішають брати мережі на свій баланс та укладати акти розмежування. У результаті 7 тис. км внутрішньобудинкових мереж кинуті напризволяще, що може призвести до надзвичайної ситуації. Про це пише прес-служба "Івано-Франківськагаз".

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, газові мережі всередині багатоквартирного будинку належать його співвласникам, в індивідуальному будинку – його господареві, в офісах або в загальногромадській споруді – юридичній особі, яка є власником. Це стосується всього газового обладнання всередині або за межами будинку до точки розмежування. Для багатоповерхового житла такою точкою, як правило, є засувка на вводі газової труби в будинок.

Після підписання акту розмежування, балансоутримувач чи власник повинен укласти договір на обслуговування мереж. Це може бути газорозподільна компанія, для прикарпатців ПАТ «Івано-Франківськгаз», так і спеціалізовані організації, які мають дозвіл від Держпраці на проведення таких робіт.

Необхідність підписання акту та договору продиктована Кодексом ГРМ, а Міненерговугілля – зробило цю послугу ринковою, скасувавши наказ про проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання газорозподільними компаніями.

 «Наразі найбільшою проблемою є будинки, які не мають балансоутримувача та не створено ОСББ. Таких в області налічується  близько 3 тис.будинків. Найбільше в Івано-Франківську та Калуші. Без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж, наша компанія не має юридичних підстав проводити їх технічне обслуговування та відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу . А це може призвести до непередбачуваної ситуації», – говорить головний інженер ПАТ «Івано-Франківськгаз» Андрій Витрикуш.

В «Івано-Франківськгазі» зазначають, неодноразово зверталися до людей, управителів та органів місцевої  ради та роз’яснювали про необхідність підписання актів, як того вимагає чинне законодавство. Компанія надсилала листи, ініціювала наради, однак співвласники (балансоутримувачі) будинків і надалі нехтують своєю безпекою.