На Івано-Франківщині оновлено близько 20 % генпланів


В Івано-Франківській ОДА відбулась нарада на якій обговорили проблемні питання оновлення містобудівної документації на місцевому рівні, доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а також видачі містобудівних умов та обмежень земельної ділянки та будівельних паспортів.

За словами начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківської області Ігоря Мусіловського, містобудівна документація має важливу роль для розвитку територій. Несвоєчасне оновлення містобудівної документації на місцевому рівні негативно відображається на інвестиційному кліматі Прикарпаття. Оскільки інвестори з інвестиційними проектами зазвичай стикаються із проблемами саме на місцевому рівні, зокрема при отриманні містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, інформує прес-служба ОДА.

Завідувач сектору по роботі з дозвільними документами Павліна Бернадин зазначила, що містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки є основними складовими вихідних даних, як наслідок забудовник, отримавши містобудівні умови та обмеження, які видані з порушенням містобудівного законодавства, отримують відмову у видачі дозволу на виконання будівельних робіт, що затягує в термінах будівництво.

Зокрема наголошено, що видача містобудівних умов та обмежень можлива виключно за наявності містобудівної документації на місцевому рівні, а саме генерального плану населеного пункту, який, у свою чергу призначений для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту.

Окрім того звернено увагу на те, що характер забудови має відповідати цільовому призначенню земельної ділянки. В іншому випадку не можна допускати надання містобудівних умов та обмежень без зміни цільового призначення земельної ділянки.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації Ігор Шевчук зазначив, що станом на сьогодні в області оновлено близько 20 % генеральних планів території.

Також під час проведення наради наголошено про прийняття Закону України "Про внесення зміни до пункту 9 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт", який в свою чергу зніме проблемне питання "самовільної" забудови населених пунктів, яке в основному актуальна в сільській місцевості.

Йшлося і про дотримання нормативних вимог та проектних рішень при облаштуванні об’єктів соціальної інфраструктури і об’єктів  громадського призначення засобами доступності для маломобільних груп населення.