На Івано-Франківщині ввели в експлуатацію четверту мiнi-ГЕС


с. Пробiйнiвка Верховинського району Iвано-Франкiвської областi на рiчцi Пробiйна у вiвторок презентували введену в експлуатацiю на початку червня поточного року четверту в областi мiнi-гiдроелектростанцiю "Пробiйнiвська-2".

"Ця мiнi-ГЕС як мiнiмум на 90% вiдповiдає всiм європейським стандартам. У системi рибозахисту та забезпечення пропуску риби, я думаю, вона найкраща в Українi", - повiдомив агентству "Iнтерфакс-Україна" власник мiнi-ГЕС, пiдприємець Валерiй Миронюк. 

Вiн розповiв, що на станцiї зроблено сучасний рибохiд, який забезпечує безперервний пропуск i мiграцiю риби, пiд час будiвництва якого враховано дослiдження iхтiофауни та рекомендацiї вчених Чернiвецького нацiонального унiверситету iм. Юрiя Федьковича, а також використано сучасну систему електроградiєнтного рибозахисту.

В.Миронюк зазначив, що всi процеси на "Пробiйнiвськiй-2" повнiстю автоматизовано, а за її роботою спостерiгатиме персонал запущеної у 2009 роцi iншої мiнi-ГЕС "Пробiйнiвська-1" потужнiстю 1200 кВт, розташованої вище на 700 м по руслу рiчки. 

Проектувальником "Пробiйнiвської-2" деривацiйного типу стало приватне пiдприємство "Закарпатський геодезично-кадастровий центр "Земля". Потужнiсть мiнi-ГЕС - 182,4 кВт, щороку вона вироблятиме 1 млн кВт/год. електроенергiї.

Будiвництво станцiї розпочалось у 2011 роцi. Загальна вартiсть проекту - понад 4 млн грн.

В.Миронюк також повiдомив, що з мiсцевою сiльською громадою пiдписано договiр про соцiально-економiчне партнерство, i з 2010-го по 2013 рiк до бюджетiв усiх рiвнiв сплачено 1,3 млн грн податкiв.

До цього в Iвано-Франкiвськiй областi працювали три малi ГЕС, iз них двi - Снятинська та Золотолипська - було вiдновлено, й наразi їх експлуатує компанiя "Енергоiнвест" (Вiнниця). "Пробiйнiвську-1" у Верховинському районi побудував В.Миронюк у 2009 роцi. Торiк вони разом виробили близько 5 млн кВт/год. електроенергiї.

Як повiдомлялося ранiше, приватне пiдприємство West Ukrainian Development Consulting Group (Iвано-Франкiвськ) має намiр вiдновити мiнi-гiдроелектростанцiю на рiчцi Гнила Липа в селi Конюшки Рогатинського району Iвано-Франкiвської областi. 

У березнi 2012 року, реагуючи на протести громадськостi, голова Iвано-Франкiвської облдержадмiнiстрацiї Михайло Вишиванюк своїм розпорядженням призупинив будiвництво мiнi-ГЕС у Карпатах i створив робочу групу для розгляду питань щодо дотримання вимог законодавства пiд час будiвництва малих ГЕС у Верховинському районi. Потiм у травнi 2012 року розпорядженням облдержадмiнiстрацiї було створено координацiйну раду з питань будiвництва об'єктiв малої гiдроенергетики та протипаводкового захисту у складi 15 осiб, яку очолив перший заступник голови обладмiнiстрацiї Василь Плав’юк.

У груднi 2012 року М.Вишиванюк скасував своє розпорядження про призупинення будiвництва мiнi-ГЕС на гiрських рiчках областi, а голiв райадмiнiстрацiй i мерiв мiст зобов'язав надавати проекти з будiвництва малих ГЕС i протипаводкових об'єктiв на координацiйну раду.