На Івано-Франківщині з початку року через отруєння грибами госпіталізовано 7 осіб


Літо і осінь на Прикарпатті традиційно - сезон масового збирання грибів. З початком кожного грибного сезону повідомлення про отруєння грибами стають звичними.

 Такі випадки реєструються протягом усього року, однак, як підтверджує багаторічний аналіз, пік отруєнь припадає на кінець літа-початок осені.

На Прикарпатті з початку року через отруєння грибами шпиталізовано 7 осіб. Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстивні, та умовно-їстивних грибів (при розламуванні виділяють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та ін.) – внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки. Проте існує чимало випадків отруєнь їстивними грибами, що є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори (місце збирання грибів, вік грибів тощо).

Отруєння грибами переважно  бувають випадковими (потерпілі  впевнені, що вживали їстивні гриби) й здебільшого мають “сімейний” характер. Серед постраждалих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені в цій справі грибники.

Симптоми отруєнь розвиваються у діапазоні від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються внаслідок вживання алкогольних напоїв. Щорічно серед потерпілих від отруєнь грибами спостерігається високий рівень смертності, в тому числі серед дітей. Однією з основних причин смертельних випадків є запізніле звертання за медичною допомогою.

Як правило, до отруєнь призводить невміння відрізняти їстивні гриби  від отруйних, неуважність при  збиранні, неправильне приготування. Ризиковано також купувати гриби у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі.

Швидких і достовірних способів визначити отруйність чи їстівність грибів не існує. Тільки спеціалізовані лабораторії здатні провести дослідження грибів чи приготованих із них страв на наявність токсичних речовин. Збирання грибів у лісозахисних смугах, біля автошляхів також може мати небажані наслідки. У ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів.

У більшості країн дикорослі гриби не споживають як харчовий продукт, тому випадків отруєнь грибами не реєструються. Тож надійний спосіб уникнути цього - відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а їсти штучно вирощені печериці, гливи, купуючи в магазинах. Якщо Ви не відмовились від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.