На Калущині катастрофічно пересихають та міліють річки


В Україні катастрофічно пересихають та міліють річки. За прогнозами фахівців, уже за двадцять-тридцять років нам доведеться імпортувати питну воду.

 Чому та як цього уникнути? - з'ясовували журналісти Подробиці.

"В дитинстві ми тут купалися, річка наша от бачите берег о тут, і о тут во знову берег то наша ріка плила, дуже велика, і вона була набагато більша від Лімниці".

Що тут колись протікала велика річка Урив нині мало хто пам'ятає. Русло давно висохло, почало заростати. Хоча кілька десятиліть тому - згадує пенсіонер Дмитро Миколайович - річку використовували навіть для промислових потреб.

"На цій річці три млини було. Два у Новиці були, а один в Підмихайлі. Тої води нема, що колись була. Вона йшла з Лімниці, а тепер з потоків", - говорить Дмитро Гриньків, житель села Новиця.

Міліла річка поступово - розповідають селяни. І серед головних причин - називають і свою бездумну діяльність.

"Викопали у нас одне озеро, друге, третє, четверте, дуже багато води пішло в озера. А головна причина, я так думаю, що там перегородили, де Чечва впадає в Лімницю. Там якраз перекрили, може якийсь струмочок пішов о це і йде сюди", - говорить Оксана Мала, жителька села Новиця.

А це вже інше село - Старий Угринів. Тут теж колись протікала повноводна річка Бережничка. За словами місцевих старожилів, перейти її вбрід було неможливо. Нині ж русло практично пересохло.

"Дійсно вода була дуже велика, ми машиною не могли переїхати, то вода була би в салоні. Висохла, висохла чисто. Колись рибу ловили, раки ловили", - говорить Надія Симів, жителька села Старий Угринів.

Висихають та міліють ріки практично по всій країні, кажуть екологи. Статистика шокує. За останні тридцять років в Україні зникли понад десять тисяч малих річок. Зміліли і великі. Дністер, Дніпро, Прут - їхні русла нині наповнені ледве на 70 відсотків.

"Ми ще не так бачимо, але по території південних територій України, там дійсно Донецька Миколаївська Херсонська там річки міліють і от Луганська там річки просто зникають", - говорить Володимир Фригович, начальник Івано-Франківського центру з гідрометеорології.

Головними причинам єкологічної катастрофи - експерти вважають глобальні зміни клімату. Зими стали малосніжними, а літо - посушливим. Окрім природних чинників говорять і про непоправний вплив людини. Бездумне висушування болот, масове вивезення річкового щебеню, вирубування лісів та забудова берегів.

"Таке явища спостерігаються не тільки у нас, але і в Європі і інших частинах світу. Міняється водообіг в системі, зменшення підземних запасів. На це питання ми не можемо вплинути і контролювати", - говорить Олег Козар, заступник начальника Дністровського басейну управління водних ресурсів.

Ріки та водойми - основні джерела водопостачання. Тож їх подальше пересихання може призвести до водного дефіциту - кажуть експерти. Україна сьогодні має один з найнижчих у Європі показників забезпеченості водою. На одного жителя - лише одна тисяча кубометрів внутрішніх вод, тоді як у Великобританії більше п'яти. Якщо не вживати ніяких заходів нині, заявляють фахівці, то вже за 20-30 років українцям доведеться питну воду імпортувати.

Сюжет — з 3:25 хвилини.