На Калущині мисливцям доручили відстрілювати диких тварин


21 січня під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Любомира Білоуса відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. У заході взяли участь начальник районного управління Держпродспоживслужби Григорій Химич, працівники цієї установи та представники мисливських угідь.

На засіданні комісії обговорили питання  про стан епізоотичної ситуації щодо захворювань тварин на африканську чуму свиней і сказ та шляхи запобігання їх поширення, відстрілу диких кабанів і лисиць, проведення таксації диких тварин та ін. Основну увагу мисливців зосереджено на вимогах щодо полювання та проведення лабораторних досліджень впольованих тварин на гостроінфекційні захворювання. Про це пише прес-служба Калуської РДА.

Григорій Химич наголосив, що завдяки злагодженій роботі мисливців, працівників ветмедицини, лісників та інших спеціалістів минулого року вдалося стабілізувати ситуацію, пов’язану зі сказом. Адже впродовж 2018 року не зафіксовано у районі жодного факту зі сказу тварин, тоді як у 2017 минулому році було 13 випадків та проводились протиепізоотичні заходи у 12 неблагополучних пунктах.

Крім того, на засіданні обговорили питання утримання собак у домогосподарствах, підготовки мисливських угідь до полювального сезону.

Звернено увагу на виконання користувачами мисливських угідь планів заходів щодо боротьби із сказом та регулювання чисельності хижих тварин. Працівники управління Держпродспоживслужби надали інформацію щодо збудників, шляхів зараження, діагностики таких вірусних захворювань, як АЧС і сказ тощо. 

Основне завдання користувачів мисливських угідь – вчасно проводити регулювання понаднормової чисельності виявлених хижаків впродовж року. Згідно з частиною ІV статті 33 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» добування вовків, лисиць, бродячих собак і соктів, сірих ворон, граків і сойок надежить до службових обов’язків працівників, уповноважених здійснювати охорону мисливських угідь, і здійснюється без спеціального на те дозволу протягом року.

Необхідність проведення протиепізоотичної комісії продиктовано збільшенням випадків сказу серед тварин та випадками африканської чуми свеней у дикій природі на Закарпатті та в інших регіонах України.

Користувачам мисливських угідь дано завданння впродовж полювального сезону привести у відповідність до норм щільність диких тварин, які можуть сприяти поширенню таких небезпечних вірусних захворювань, як сказ чи африканська чума свиней