Культуру на хліб не намажеш? Зе-депутат хоче переселити бібліотеку зі "стометрівки" у секонд-хенд


Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття і Івано-Франківську обласну бібліотеку для юнацтва пропонують виселити в приміщення торгового центу на Південному бульварі. Це питання вже кілька днів обговорюють на комісіях облради.

Нагадаємо, фірма «ІФ-РЕНТ» депутата Верховної ради Романа Мулика хоче отримати майже 1000м2 на стометрівці в обмін на свої три офіси в торговому центрі за адресою Південний бульвар, 22. Прикметно, що зараз там знаходиться магазин секонд-хенду. 

Зокрема, щодо доцільності такого обміну сьогодні говорили під час засідання комісії обласної ради з питань гуманітарної політики, пише Бліц-Інфо.

Як пояснив під час комісії, очільник управління культури Володимир Федорак, схожа ситуація була з Музеєм мистецтв сім років тому. Процедура обміну зайняла майже півтори роки.

«Ми в управлінні підтримали рішення щодо пропонованого обміну на сесію, оскільки є письмове погодження дирекції обласної бібліотеки для юнацтва та навчально-методичного центру культури і туризму за умови виконання всіх зобов’язань. Але однозначно треба йти за процедурою. Тому будуть вирішувати комісії», - сказав Федорак.

Водночас представник сектору з питань охорони культурної спадщини зауважив, що будівля є пам’яткою архітектури і потребує ремонту. Тож з бібліотекою та центром укладені охоронні договори. Якщо ж приймуть рішення про міну, то такий же договір вони укладуть і з новими власниками.

«Також нові власники повинні будуть зробити паспортизацію даного об’єкту. Адже наразі він не паспортизований, тобто не зафіксовано, що там є, який стан, які елементи, що потрібно зберегти. Це все має бути зазначено в паспорті і зафіксовано, на випадок, якщо у нас будуть претензії до нових власників. Такий паспорт коштує близько 15-20 тисяч гривень і бібліотека не могла собі цього дозволити», - каже чиновник.

Саме у цю будівлю пропонує перенести бібліотеку та навчально-методичний центр фірма нардепа Мулика

Натомість один із членів комісії, депутат Андрій Мироняк каже, що сума в 15 тисяч гривень є смішною для обласного бюджету, якщо йдеться про паспортизацію пам’ятки.

«Це не така велика сума, щоб не зробити цього. Будинок в центрі міста і він має цінність. Якщо в нас цього року немає грошей, то на наступний будуть і можна буде зробити ремонти. Окрім того, керівник бібліотеки щось недопрацьовує, якщо будинок у поганому стані. Який ґазда, такий будинок. І управління культури мало б за цим стежити та приймати відповідні заходи. Так, зараз менше ходять в бібліотеку, але можна зробити сучасний простір в тій бібліотеці, щоб молодь тягнулась туди. Замість того, щоб іти на повідку в підприємців, які хочуть віддати нам будь-що, а самі отримати в центрі міста приватну власність. Це смішно. Тож треба робити документацію, щоб приміщення залишалося власністю облради», - переконаний депутат.

Таку ж думку підтримав і заступник голови комісії, депутат Сергій Адамович. На його переконання, такий обмін може стати скандалом на всю Україну.

«Після того, як ми знищимо обласну бібліотеку для юнацтва, можемо далі нищити філармонію чи театр. Перенести їх кудись подалі, а в тих приміщеннях зробити щось друге. Це звичайно, іронія, бо про таке не може бути й мови.

Я цікавився, опалення в тому приміщенні немає, доступу свіжого повітря немає, доступу для осіб з обмеженими можливостями немає. Це буде скандал в межах цілої країни. З цього всього я роблю висновок, що управління культури ввели в оману. Тому я закликаю не голосувати», - сказав депутат.

Голова комісії Юрій Черневий каже, що теж не готовий підтримати рішення про обмін. До того ж, це може «влетіти в копійку» обласному бюджету.

«Це принципово. Що б не пропонували. Це історична пам’ятка, центр, це наше «лице». А в тому приміщенні, що нам пропонують централізованого опалення немає, тільки підключення до газу. Відповідно потрібно будувати міні-котельню, щоб опалити 1500 тисячі метрів квадратних, бо інакше опалення в приміщенні не буде. Якщо опалювати електрикою, це буде ще дорожче. Тож є питання у скільки нам це обійдеться? Аби не вийшло потім, що це будуть робити за кошти управління культури чи обласного бюджету. Окрім того, ЗМІ вже пишуть, що то депутати хочуть віддати, хоча ініціатива йде не від нас, не від обласної ради. Тому спішити не треба, нехай спочатку управління культури розробить паспорт, зробить оцінку. Ініціатива йде зі сторони фірми, а керівники бібліотеки і центру тільки сказали, що їм буде потрібно, якщо їх захочуть переселити. Я мав з ними розмову з цього приводу. Тож на мою думку, це питання сьогодні ще зарано ставити», - переконаний Юрій Черневий.

В підсумку комісія вирішила не підтримувати дане питання. Варто зауважити, що засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, депутати також вирішили не поспішати з рішенням. Стає зрозуміло, що серед депутатів немає розуміння доцільності такого обміну.

Слід зазначити, розмови про такий обмін тривають вже не перший рік, втім раніше вони не мали документального підтвердження. До слова, про це ще минулого року писав у мережі журналіст Ігор Роп'яник, посилаючись на власні джерела у центрі культури і туризму. 

За джерелами Бліц-Інфо, зараз це питання намагається протиснути ОДА, фактично, лобіюючи інтереси фірми впливового на Прикарпатті нардепа Романа Мулика.  Водночас в облраді не зовсім розуміють для чого обмінювати цінні квадратні метри в центрі міста на не надто привабливі приміщення поруч супермаркету, секонду і спорт-бару. Тож виглядає, що під час голосування на сесії, 29 травня, одностайності серед депутатів не буде.

За даними аналітично-пошукової платформи YouControl товариство з обмеженою відповідальністю «ІФ-РЕНТ», яке виступило ініціатором обміну, було створено у січні 2020 року. Засновниками компанії є франківець Роман Мулик, якому належать 87% акцій вартістю понад 26 мільйонів, та киянин Володимир Решетило – йому належить 13% акцій вартістю близько 4 мільйонів гривень.

Роман Мулик – народний депутат України, обраний 2019 році до парламенту за списком партії “Слуга народу”. Колишній регіонал. За джерелами ЗМІ, саме він курував передвиборчою кампанією Володимира Зеленського.

Мулик Роман Миронович - биография. Депутат. Слуга Народа ...

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!