На Коломийщині селяни і науковці не можуть поділити землю


Мешканці П'ядицької ОТГ звернулися до депутатів облради через кілька гектарів землі, яку в них хоче забрати науково-дослідний інститут.

Відповідне звернення розглянули на засіданні комісії з питань аргарної політики і земельних відносин, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Депутат від округу пояснив, що раніше ці землі були у користуванні Коломийської дослідної станції Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України. Втім, згідно постанови Кабміну про передачу земель за межами населених пунктів з державної у комунальну власність громад, Держгеокадастр передав цю ділянку П'ядицькій ОТГ. Проте науковці не погодились з рішенням Держгеокадастру в області і звернулися в прокуратуру щодо скасування незаконного на їх думку рішення.

Як пояснив членам комісії новопризначений очільник обласного Держгеокадастру Олег Шастко, після реєстрації цієї землі у власності громади, саме громада нею розпоряджається, а не його відомство.

Водночас голова комісії Іван Приймак пояснив, що там дуже неоднозначна ситуація склалася, адже на дослідній станції працює 96 людей і вони проводять дослідження, проте користувалися землею без документів. З іншого боку громада має право на цю землю, бо їм її передала держава. 

"Єдиним правильним рішенням у цій ситуації було б поділити цю ділянку між науковцями і громадою", - висловив дусмку голова комісії.

Тож депутати доручили Держгеокадастру надати інформацію по передачі цієї землі, сільській раді об'єднаної громади також надати свої документи і запросити на наступне засідання комісії представника прокуратури.