На Коломийщині створять навчально-виробничий цех з вирощування лохини


У П’ядицькій об’єднаній територіальній громаді триває реалізація проєкту «П'ядицькі культури», котрий передбачає створення навчально-виробничого цеху з вирощування лохини у селі Мала Кам’янка Коломийського району.

Ініціативу впроваджує місцева рада тергромади спільно з КП «Добробут Захід» та Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття. Вартість реалізації проєкту становить 3 млн гривень, а ініціативу планують реалізовувати упродовж року. Про це розповів виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук.

«Реалізація проєкту здійснюється за підтримки міжнародної технічної допомоги Програми USAID DOBRE. Програма вже виділила громаді 1,5 млн гривень. Ще 350 тисяч гривень ОТГ виграла в рамках X обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано-Франківської обласної ради. Решту коштів на умовах співфінансування виділено з місцевого бюджету ОТГ», — підкреслив експерт.

За словами Ігоря Мельничука, суть проєкту полягає у створенні навчально-виробничого центру з вирощування та догляду за канадською чорницею (лохиною). Підприємство надаватиме два види сервісів. Перший - догляд за рослинами, збір урожаю, здійснення крапельного поливу, а навчання з розвитку аграрних підприємницький ініціатив – другий.

«Об’єднані територіальні громади отримали колосальні можливості з використання природних ресурсів для забезпечення власного розвитку, у тому числі й земельні. На превеликий жаль, ці ресурси сьогодні не дають значного економічного ефекту громадам. Проте їх можна більш ефективніше використовувати, створюючи при цьому додану вартість. Наприклад, один гектар з вирощування пшениці, чи сої дає орієнтовно 25 тис. грн. Якщо ж говорити про лохину, то це 1 млн гривень з гектару. Ідея агенції й полягала в тому, щоб розпочати роботу у цьому напрямі та створити центр, який надаватиме сервіси для місцевих підприємців, фермерів, чи просто людям, котрі б хотіли займатись діяльністю з вирощування лохини. Агротехнолонічний центр, окрім вирощування продукції, займатиметься у перспективі також й логістикою, переробкою, зберіганням та збутом ягід», — сказав експерт.

Очільник П’ядицької ОТГ Петро Гайдейчук повідомив, що під ведення господарської діяльності у сільській раді виділили 16 га землі. Навесні цього року очікують на посадку канадської чорниці, а перший врожай планують зібрати вже за три роки. Петро Гайдейчук також наголосив, що у П’ядицькій громаді наявні всі сприятливі умови для вирощування лохини, так як ягода потребує відповідної кислотності ґрунту.

Говорячи про перспективу проєкту, голова тергромади наголосив: «Ця ініціатива, безумовно, посилить місцевий економічний розвитку ОТГ, а також сприятиме додатковим надходженням коштів до бюджету ради. Проєкт вже зараз створює можливості із залучення до цього виду діяльності жителям нашої громади. Нещодавно в ОТГ проводились громадські слухання, у результаті яких 11 жителів громади підписали Меморандуми про наміри спільно реалізовувати проєкт».

При цьому юрисконсульт агенції Михайло Івашків наголосив, що нині є ще чимало охочих долучитись до проєкту. За його словами, 4 лютого у П’ядиках провели черговий семінар, участь в якому взяли 25 жителів громади – потенційних підприємців-фермерів.

Директорка КП «Добробут Захід» Уляна Гайдейчук повідомила, що у рамках проєкту вже створено ягідник, а задля здійснення у майбутньому більш ефективної фермерської діяльності - планують закупити крапельний полив та спецтехніку.