На Коломийщині замість сміттєпереробного заводу збудують сонячну електростанцію


У Загайполі замість сміттєпереробного заводу збудують сонячну електростанцію.

Нагадаємо, раніше, коли на околицях Загайполя працював сірчаний рудник, село вважалося безперспективним, а як стало відомо згодом – готувалося під знесення. Сірчаний рудник мав розширювати свої володіння. Тому село й не мало генплану забудови, пише Дзеркало Коломиї.

Як розповів нам сільський голова Василь Довганюк, ніхто в Загайполі не мав права будуватися. Кому вже дуже припікало, таки будувався незаконно, волів сплатити, як на теперішні гроші, тисяч вісім гривень штрафу, зате мати своє кубельце.

Сірчаний рудник стоїть пусткою вже понад 20 років, стоїть на 82 гектарах площі – промислової зони, три гектари належать сусідньому Корничу. Земля ця для сільського господарства не придатна, тут тепер крім чагарників і бур’яну нічого не росте. Земля нашпигована уламками бетону та арматури, там і сям вигулькують кавалки колишніх асфальтових доріжок.

На цю промислову зону давно кинула оком коломийська влада, як на оптимальне  місце для спорудження сміттєпереробного заводу. Лобіював створення такого заводу й Корнич. Але все вперлося в “людський фактор”: мешканці Загайполя та прилеглих сіл виступили категорично проти, бо вже пройшли, як самі кажуть, “випробування смородом”.

Крім того, кажуть, що ніякого інвестора на сміттєпереробний завод ніхто в очі не бачив і ніхто грамотно не пояснив переваги та недоліки проекту. Натомість віддавна в селі підтримувалася ідея побудови на місці рудника сонячної електростанції, тим більше, що на його території розміщена потужна підстанція, підведено електрокомунікації.

І ось підвернулися інвестори на спорудження сонячної електростанції – компанії “Енерджі гама 1” та “Енерджігама 2”.

За словами згаданого вже війта Василя Довганюка, між сільрадою й компаніями встановилося плідне взаєморозуміння. Інвестори оплатили геодезичні роботи на території колишнього рудника та розробку Генплану села. Івано-Франківська ОДА видала рішення про надання земельної ділянки під будівництво електростанції, бо та ділянка знаходиться поза межами сільради Загайполя.

9 гектарів надано одній компанії, стільки ж – другій. Компанії зобов’язалися, окрім надання робочих місць на майбутньому підприємстві та підготовки спеціалістів з числа мешканців села, також платити Загайполю 1 відсоток від коштів, зароблених від продажу електроенергії.

Наразі всі чекають на останній документ – дозвіл РДА на розробку плану території під будівництво електростанції.