На магістерській програмі в Івано-Франківську говорили про біоетику та екологічне значення віри


28 червня 2013 року в приміщені академічного корпусу Івано-Франківської Теологічної академії, на магістерській програмі катехитичного факультету розпочався інтенсивний курс лекцій під назвою «Актуальні біоетичні проблеми як виклик для Церкви в сучасному світі».

Про це кореспондентові "Бліц-інфо" повідомили в Інформаційній службі Бюро УГКЦ з питань екології.

Даний курс на магістерській програмі запропонований заступником керівника Бюро УГКЦ з питань екології, дияконом д-ром Володимиром Містерманом. Оскільки чергову вичитку лекцій викладачу морального богослов’я прийшлось здійснювати в день відзначення Дня конституції та в час 12-ї річниці від проголошення блаженним Іваном-Павлом ІІ новомучеників українського народу, викладач вирішив спробувати відчитати «знаки часу» сучасного стану суспільства і запропонував теми, які відносяться до розділу «біоетика і природне довкілля». Головною метою диякона Володимира у висвітленні еколого-етичної проблематики було пролити світло на існуючі сучасні екологічні проблеми та подивитись на їх можливе вирішення через призму християнської віри та здійснення свого особистого покликання і громадянських обов’язків.

Застановившись над категорією «Сталого розвитку», співпрацівник Екобюро підкреслив, що: «для того, щоб цей розвиток почав приносити очікувані плоди, це поняття повинне охоплювати всі сфери життя та діяльності сучасної людини». Доктор Містерман, в особливий спосіб, наголосив на тому, що шлях успішної реалізації стратегії сталого розвитку – це шлях подібний до життя новомучеників, бо лише той, хто намагається жити так, щоб його стиль життя відповідав Божому Промислу, в якому справедливе місце приділяється і для майбутніх поколінь, здатний зробити автентичний і реальний внесок в гармонійну розбудову суспільства і всього створіння.

«Коли стиль нашого життя, незалежно від того ким ми є, набере якісно іншого виміру і стане способом життя, в якому відображатиметься життя самого Христа, – зауважив, диякон Володимир, – лише тоді можна буде сказати, що «сталий розвиток» – це не лише сухе поняття, а реальна розв’язка усіх насущних проблем людства».

В рамках цього курсу майбутнім магістрам дано змогу поглибити не лише свої знання щодо різних актуальних тем сьогодення, серед яких такі як «Токсичні і небезпечні відходи», «Біотероризм», але рівно ж і християнську віру, яка має визначаюче значення для вирішення виникаючих проблем.