На майно міністра Насалика накладено арешт


Міністр енергетики Ігор Насалик не задекларував понад 3 млн. доларів та сховав в офшорі сімейний бізнес. Громадські організації вже вимагають у НАБУ притягти найбагатшого серед міністрів до кримінальної відповідальності.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик потрапив в історію з дуже неприємним запахом, що може коштувати йому більш ніж просто втрату міністерського портфелю, пише Аntikor.

Як з’ясували журналісти з цілком відкритих джерел, під Насаликом «горить земля» за неповернення чималого боргу партнерам та приховування корпоративних прав в офшорній компанії. Згідно закону, кожен з цих фактів повинен був знайти відображення в декларації держслужбовця, однак Насалик не вніс до обов’язкового документу цих даних.

Історія перша. «Кому винен, всім пробачаю…»

6 липня 2017 року у Печерському районному суді міста Києва було зареєстровано провадження, згідно з яким відповідачем у справі визнано Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика.

Суть спору – стягнення заборгованості. За інформацією з власних джерел, нам стало відомо, що ще в 2014 році Насалик позичив кошти у сумі 3,3 млн. доларів. Утім, попри всі формальності, що супроводжували факт позики, тепер вже міністр борг віддавати не поспішає. Суд таку «самодіяльність» міністра оцінив по достоїнству і своїм рішенням від 26.07.2017 ухвалив накласти арешт на квартиру та житловий будинок відповідача, визначивши трирічний строк дії ухвали. Найімовірніше, йдеться про арешт квартири у центрі Києва та маєтку у Конча-Заспі.

Здавалось би, знайомі для українського бізнес-середовища процеси, якби не одне але… В електронних деклараціях Ігоря Насалика за 2015 та 2016 роки – ані слова про позику! Тоді як Закон про е-декларування чітко вимагає від держслужбовців внесення таких відомостей до графи декларації «Фінансові зобов’язання». Пікантний момент: якщо припустити, що за позичені і незадекларовані мільйони Насалик придбав тепер вже арештоване майно, то виникає питання – де сплачені податки? Тобто пахне тут не лише аферою у стилі «позичив і не віддав», а значно серйознішою статтею – ухилення від сплати податків. А, можливо, зважаючи на лояльне ставлення Насалика до сумнозвісної формули Роттердам+, він і є одним з її інвесторів (на позичені, звісно, гроші) і, відповідно, вигодонабувачем?

За нашою інформацією, низка Громадських та антикорупційних організацій вже вимагають у НАБУ притягти найбагатшого серед міністрів до кримінальної відповідальності.

Історія друга. «Офшор? Ні, не чув!»

Як виглядає, окрім позики у понад 3 мільйони доларів Ігор Насалик «забув» записати у декларації і частину сімейного бізнесу, та не яку-небудь, а офшорну! Згідно із антикорупційним законодавством, державні мужі зобов’язані вказати в декларації інформацію про будь-які корпоративні права, у тому числі частки у статутному капіталі чи в будь-якому іншому еквіваленті статутного капіталу товариства, підприємства, організації, що зареєстровані в Україні або за кордоном. Натомість у відповідному розділі декларації І.Насалика зазначається: «у суб’єкта декларування чи членів його сім’ї відсутні об’єкти для декларування у цьому розділі». 

З журналістського розслідування випливає, що у власності сім’ї міністра є компанія, зареєстрована на Британських Віргінських островах. За даними реєстру Британських Віргінських островів, у 2015 році кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи був громадянин на прізвище Ігор Насалик. На сьогодні бенефіціаром записана громадянка Насалик Гузяль Есгастівна.

Не виключено, Ігор Насалик сховав в офшорах сімейний бізнес чи просто не вказав його в електронній декларації. Схоже, передав корпоративні права на користь дружини - громадянки Російської Федерації, тому що готувався стати міністром.

До слова, посаду в Уряді таки отримав, незважаючи на звинувачення у махінаціях та зв’язках з кримінальним світом. За даними ЗМІ, Ігор Насалик мав зв’язки з організованими злочинними угрупованнями танизкою кримінальних авторитетів. Багато з них, як відомо, наживши перший капітал, згодом почали вкладати гроші у легальний бізнес й відряджати своїх представників у владу. 

До речі, влітку 2016 року, Ігор Насалик опинився в епіцентрі скандалу після оприлюднення в Інтернеті відео з його поїздки на окуповані території, де він в одному із кафе Донецька, мило спілкуючись та піджартовуючи з «міністром доходів та зборів» самопроголошеної «ДНР» Олександром Тимофєєвим, домовлявся про постачання вугілля з окупованих територій. 

Під час бесіди Насалик запитав у бойовика, чи є проблеми з постачанням вугілля з непідконтрольної Києву частини Донбасу, на що той відповів: на сьогоднішній день ніяких перешкод немає. 

Цікаво, що ще, окрім сімейного бізнесу та грошової позики у 3,3 млн. доларів, приховав від держави та її громадян прикарпатський міністр?! Як відомо, за брехню у декларації для державних службовців передбачена кримінальна відповідальність. Випадки відкриття кримінальних проваджень за фактами декларування недостовірної інформації вже є. Але це вже справа НАЗК та НАБУ…