На п'ятому році війни Порошенко розриває договір про дружбу з Росією


Міністерство закордонних справ має підготувати пакет документів для початку цього процесу.

— Нарешті ми підійшли достатньо підготовленими і юридично захищеними до наступного кроку — припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією. Який із вини Москви вже давно став анахронізмом, — говорить президент 52-річний Петро Порошенко на нараді керівників закордонних дипломатичних установ 28 серпня, пише Gazeta.ua.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство підписали президенти Леонід Кучма та Борис Єльцин у травні 1997 року. Його ратифікували Верховна Рада й Держдума. У документі підтверджується непорушність кордонів країн і незастосування сили. Сказано про мирне врегулювання спорів, невтручання у внут­рішні справи.

12 квітня цьогоріч Порошенко обіцяв ­внести до парламенту проект закону про дію окремих положень договору в частині, в якій він несумісний з національними інтересами держави та реалізацією українського права на само­оборону.

— Краще пізно, ніж ніколи. Порошенко під тиском виборів 2019 року вимушений іти на очікувані суспільством кроки. Наприклад, ухвалення закону про тимчасово окуповані території чи курс на Євросоюз і НАТО. Розраховує на підтримку патріотично налаштованих громадян, — каже політолог 41-річний Михайло Басараб.

— Що ближче до виборів, то буде більше проривних рішень. Вони можуть трохи покращити рейтинг президента, але не матимуть визначального значення. Негативний шлейф попередніх років правління переважає. Порошенку доведеться пройти дуже складну і ви­снажливу передвиборну кампанію. Все це — наслідок його бездіяльності в минулі роки. Також далися взнаки Мінські домовленості, які вкрай негативно сприймають українці.

Порошенко робитиме ставку на питання нацбезпеки, різкішу політику щодо Москви. Ці теми чутливі для більшості українців. Виходитиме з державницькими рішеннями. Хотілося б, щоб вони були пов'язані з реальною протидією агентам Кремля в Україні. Поки в цьому напрямку — жодного прориву. Порошенко прихильний до тих, хто відверто працює в інтересах Росії — кума Путіна Медведчука, Новинського, Льовочкіна, багатьох інших. Люди це бачать. Це може завершитись для Петра Олексійовича поразкою на виборах.

— Порошенко як кандидат у президенти на другий термін має серйозні проблеми, — говорить Олег Рибачук, 60 років, колишній віце-прем'єр і голова секретаріату президента Ющенка.

— Зараз Петрові Олексійовичу треба показати себе єдиним патріотом. Тому дійшов до рішення, яке мав прийняти на початку своєї каденції. Країна вже п'ятий рік у війні з Росією. Президент хоче продемонструвати: всі, хто проти нього, працюють на Кремль.

Поки на виборах немає однозначних фаворитів. Чимало політиків можуть потрапити в другий тур. Тому Банкова просуває тезу: або голосуєш за Порошенка, або — за Путіна. Така собі калька з Росії 1990-х — Єльцин або комуністи. Патріотично налаштованого українця заганяють у вибір меншого зла. А з Порошенка малюють найбільшого ворога Москви.